Услуги

Какви са тайните на вкусната италианска пица?

54

Пицата е блестящо изобретение на италианците, според много ценители на вкусната храна. Малко са хората по света, които поне веднъж не са опитали този мини-пай със сирене и пълнеж, и не са останали безразлични. Например, второ място в списъка на 10-те най-любими ястия на американския президент Барак Обама е пица. В същото време е много просто да приготвите ястието у дома.

 

Как да направите тесто за пица?

Това е рецепта, която не може да бъде прецакана. Ще получите четири заготовки за пица – няма смисъл да правите по-малко. Но не е необходимо веднага да се подготвяте за взвод от войници. Използвайте една част, а останалата можете да поставите във фризера до три месеца.

Какво ви е необходимо:

  • 470 гр. пшенично брашно
  • ¼ ч.л. суха мая
  • 2 ч.л. едрозърнеста сол
  • 380 мл. вода

 

  1. Изсипете брашно, мая и сол в голяма купа. Добавете вода и в същото време разбъркайте старателно с дървена лъжица.
  2. Покрийте купата с фолио, оставете тестото да втаса на стайна температура, докато стане поне два пъти по-голямо (поне 18 часа).
  3. Разделете на четири части. Тези, които не смятате да готвите, оваляйте на топки и ги сложете във фризера. С останалото направете това: завъртете краищата навътре с върховете към центъра и го обърнете надолу. Основата за пицата е готова.

Как да месите тесто за пица?

  1. Оформете топка тесто

Тя трябва да е приблизително 15 см в диаметър. Разточете топката с брашно, сложете я върху чиста повърхност и я захванете с пръстите на едната ръка на няколко сантиметра от ръба. Със свободната си ръка натиснете и издърпайте тестото отстрани, като постоянно го обръщате.

  1. Разтегнете още повече

Вашата топка се превърна в диск. Сега го стиснете с длани и го протегнете отстрани, докато стане около 25 см в диаметър. И не се опитвайте дори да го изравнявате. В противен случай няма да остане въздух в тестото и пицата ви ще излезе не много добра.

  1. Работете с кокалчета

Поставете диска за пица на кокалчетата си на няколко сантиметра от ръба и завъртете „палачинката“, въртейки под нея ръце и разтягайте. Той ще стане по-тънък и по-широк.

Как бързо да направите доматен сос за пица?

Всичко гениално е просто, както си спомняте. Сложете в блендер до получаването на пюре 350 грама консервирани домати и половин чаена лъжичка сол.

Сирене и гарнитура

Сега започва забавлението: експериментирайте с гарнитурата, за да направите своя собствена уникална пица.

Какъв трябва да бъде пълнежът за пица?

Топингът е всичко, което слагате на пицата върху соса. Отидете в магазина или просто отворете хладилника и оставете сезона да ви вдъхнови. През пролетта и лятото всички гости от градината са прекрасни. През зимата и есента залагайте на консервирани зеленчуци и маслини. Нарежете всички елементи на пълнежа колкото е възможно по-тънки: пицата се приготвя наистина бързо (от осем до десет минути в гореща фурна, дори и у дома), съставките трябва да имат време да се карамелизират. Разпределете пълнежа постепенно и равномерно, така че всяка хапка да има малко от всеки топинг.

Смятате, че е сложно? Или нямате време, а искате да хапнете вкусна пица? Има решение – foodpanda предлага доставка на пица в София, приготвени от професионалисти.

 

 

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

Свързани публикации