10 мита за компютърната поддръжка

1. Колкото по-скъп компютър поръчаме да не сглобят, толкова по-малко ще се разваля.

При масово сглобяваните компютри във фирми или сервиз за компютри , това не само, че не е вярно, но вероятността за повреди при по-скъпата машина може и да се увеличи. Същото важи и за конфигурациите предлагани в големите магазини за техника.
По-скъпите компоненти увеличават производителността на системата, но изобщо не може да се твърди, че са по-качествени. Масовите производители на компоненти предлагат такива във всички ценови класове и те се различават единствено по възможностите си и производителността, която могат да предложат. Поради по-голямата си производителност, някои скъпи компоненти  работят при по-висока температура, нуждаят се от по-добро охлаждане и вероятността от повреди се увеличава.
Изключение правят някои качествени компоненти на добри производители, които не се предлагат толкова масово в търговската мрежа и цените им са доста по-високи.

2. Компютърът трябва често да се преинсталира, за да работи нормално.

Въпреки, че в много случаи, преинсталирането на Windows прави системата  ни осезаемо по-бърза, това изобщо не значи, че тя не може да бъде бърза години наред, без изобщо да се преинсталира. За да поддържаме машината си пъргава, при стартиране в паметта трябва да се зареждат само необходимите програми.  Друг фактор за забавяне на компютъра е инсталирането на множество приложения, дори и след това да ги дезинсталираме. Наред с това, причините за забавянето могат да бъдат хардуерни, вируси, друг малуеър и т.н.

3. Ако инсталираме повече от една антивирусна програма и няколко програми за почистване на малуеър, ще защитим системата си добре.

В сервизите за компютри много по-често идват хора, прекалили с такава грижа, отколкото хора, наистина опарени от вируси и друг малуеър. Използването на повече от един антивирусен софтуер, резидентен в паметта може да доведе до много проблеми. Голяма част от програмите за почистване на малуеър също създават проблеми и самите те принадлежат към графата зловреден софтуер.
И не на последно място, използването на сложни защитни стени(firewall) от потребители, които не знаят какво точно правят, обикновено довежда до посещение на сервиз за компютри с оплаквания, свързани със сърфирането и чатенето в интернет.

4. Почистването на системата с прахосмукачка ще гарантира дълга и безпроблемна работа на хардуера.

Да, почистването на компютъра е много важно, но повърхностното обиране на праха с прахосмукачка изобщо не е достатъчно. Качественото почистване включва пълно обезпрашаване на всички компоненти и охлаждащи елементи, смяна на термопаста и смазване на вентилатори, когато е необходимо.
Почистването на компютъра с прахосмукачка се препоръчва, но периодично е необходимо и по-обстойно почистване. Ако не знаем как да го направим или се страхуваме да повредим системата си , е по-добре да посетим сервиз за компютри.

5. Компютърът винаги трябва да се гаси, когато не се използва, за да не се хаби.

Когато дълго време няма да работим с машината си, наистина е добре да я изключваме, най-малкото за спестим от сметката за ток и да намалим вероятността от повреди, в следствие на токови удари. Но изобщо не е необходимо да газим компютъра си при всяко ставане от него.

6. Изтриването на ненужните програми прави компютъра по-бърз

Ненужните инсталирани програми няма как да забавят системата ни, ако твърдият ни диск не е препълнен и не се зареждат в паметта при пускане на машината. Освен това, не се препоръчва честата инсталация и дезинсталация на различни софтуерни пакети.

7. Съществуват програми, които почистват регистъра и го правят много по-бърз.

Съществуват такива програми, но те не са вълшебни и все пак са програми. Както могат да поправят определени неща, така могат да повредят други. При компютърната поддръжка, няма пълен заместител на адекватната човешка намеса.

8. Ъпдейтите на Windows трябва да се изключват

Изключването на ъпдейтите след инсталация е най-сигурният начин да се възползваме максимално от всички бъгове и дупки в сигурността на операционната система. Същото важи и за други софтуерни пакети.

9. Когато компютърът започне да работи бавно, значи има вируси

Причините за забавяне на системата могат да бъдат най-различни и изобщо не е задължително да има вируси. Естеството им може да бъда както софтуерно, така и хардуерно, а често и двете.

10. Щом компютърът запалва, значи всичко по хардуера е наред.

Много потребители, а и специалисти, прекарват часове в преинсталации, а често проблемната работа на операционната система и други приложения се дължи на неизправен компонент – оперативна памет, твърд диск и др. В такива случаи, вместо да да заклеймяваме машината си, като „лоша бройка“ и да проклинаме деня, в който сме я купили, е добре да посетим сервиз за компютри за извършване на диагностика и подмяна на проблемния компонент.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Без категория. Постоянна връзка.

1 Response to 10 мита за компютърната поддръжка

 1. Някой си ненормалник каза:

  Хахаха за 1 не съм съгласен живота на комп-а не зависи от това колко е скъп а как се поддържа!
  2 Компютъра не трябва да се преинсталира без причина(честото форматиране е зле за харддиска).
  3 Никога не инсталирайте 2 или повече антивирусни работещи едновременно може да имате една в реално време и една при повикване но не и 2-те в реално време бъгват се и не правят нищо!
  4 Зависи но да все пак е добре да се обира прахоляка
  5 Имам компютър интел пентиум 2 аз го имам от 8 години преди мен беше в едни др диваци който също не го гасеха та 8 години при мен е гасен само когато тока спре и УПС-а се изтощи (ползвам го като файлов сървър) тааа нещо не виждам да се е изхабил… С ПРАВИЛНА ПОДДРЪЖКА МОЖЕ ДА ИЗКАРА ВЕКОВЕ!
  6 и да и не ако програмите не работят във фонов режим не пречат!
  7 Тва е ок но все пак понякога бърникат регистри който не трябва и има обратен ефект.
  8 Задължително, има ъпдейти който не са доизпипани и може да ви бъгнат ОС-а
  9 Хуй! Това че работи бавно не значи че задължително ос-а е виновна може да е заталачен радиатор водеш до високи температури и бавене може да е проблем със захранването може може може милиони неща да са така че и това е поредната полу простотия в тази страница!
  10 Двоен Хуй! Кой ви излъга че щом запалва всичко е на ред ?? може да има милиони повреди който да не се отразяват на работата на машината (поне на пръв поглед) !

  Не знам кой е писал горните глупости ама май си е купил дипломката или изобщо няма такава и се прави на умен…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *