12 трика за по-добро видеозаснемане

Създаването на невероятни домашни клипове нуждае се от практика и ние ви предлагаме няколко техники, с които може да започнете. Тези трикове могат да ви помогнат да се възползвате от пълния потенциал на видеокамерата, без да прибавяте още скъпи аксесоари и екстри. Вие ще записвате по-добри видеосцени, на които да се наслаждавате заедно със семейството си години наред.

Нашите съвета за видеозаснемане спадат към две категории – техническо приготовление за видеозаснемане и общи предложения за подобряване на заснетия материал.

Започваме с това как се записват любителски филми:

1. Употребявайте умерено бутона приближаване

Прекалената употреба на бутона за приближаване и отдалечаване от обекта е често срещан проблем и в резултат на това видеозаписът изглежда аматьорски или дори по-лошо, би могъл да накара хората да им се завие свят. Ако желаете да приближите и отдалечите обекта – направете го бавно и плавно и не отдалечавайте отново прекалено скоро. Също така, можете да избягвате употребата на дигиталния „zoom” – единственото, което ще направи, предимно, е да заснеме отблизо няколко трептящи пиксела. Докато оптичният „zoom” няма да ви приближи много до вашия обект, то с него ще получите по-високо качество на заснетото видео.

2. Добавете в удобна рамка своите клипове

Рамкирайте своя обект и не се притеснявайте да го позиционирате него или нея малко извън центъра. В случаи, когато снимате деца край басейна, визуално е по-интригуващо децата да бъдат уловени докато говорят, смеят се или се гмуркат, преместени леко в страниот центъра. Позиционирането на вашия обект в единия край на рамката ви позволява да хванете повече от обстановката и атмосферата в своя запис.

3. Не прекалявайте със заснемането на мащабни обекти

Можете да разчитате на кадрите с широк обхват, за да определите местоположението, но след това бъдете по-конкретни. Фокусирането върху малките детайли, като например червените фенери, висящи по улиците на Китайския квартал или осветена от слънцето лодка на тропическия бряг, може да отрази настроението по-добре от широкоекранните кадри на оживените улици или дългите ивици плаж.

4. Записвайте от няколко различни позиции

Видеозаснемането от едно единствено място, ще бъде скучно за гледане по-късно. Откъси, снимани от различен ъгъл и местоположение, дават като резултат много по-вълнуваща комбинация от кадри и това може да увеличи емоцията на важните моменти. Освен това, може да пробвате да използвате по-добър ъгъл на снимане: може да коленичите до височината на заснемания от вас обект, също ако сметнете за по-подходящо може да се качите на високо, за да заснемете дадена сцена. Да бъдете на едно и също ниво със заснемания обект, особено ако това са деца, това ще предизвика много по-различен ефект отколкото ако се провисвате над тях когато заснемате.

5. Пазете се от луминисцентното осветяване – „backlight”

Само защото можем да видим лицата на хората на подобна светлина, не означава, че камерата също ги вижда така. Сравнително често, ефектът от това осветяване при клиповете е неприятно ярко, около тъмна фигура без ясни черти на лицето и така ще пропуснете да уловите лицевите изражения на близките си хора. Възможно е да се измъкнете от тази ситуация като се движите от една страна към друга. Много камери даже имат опции, които позволяват коригирането на въздействието от осветяването. Светлината играе важна роля за цялостния изглед и обстановка във вашите клипове.

6. Освен ако не планирате редактиране, заснемайте само важните моменти

Ако мислите да коригирате заснетото, може да запишете всяка една секунда от сватбата на вашия брат. Но все пак помнете, че кадрите с това как диджеят пробва микрофона или как сервитьорът влиза и излиза от кухнята могат да имат и своята историческа значимост, но едва ли носят удоволствие при гледането на клипа.

7. Ако имате широкоекранно ТВ, заснемайте в широкоекранен формат

Повечето от съвременните дигитални камери предлагат записване във формат 16: 9. Така може да записвате кадри, които са съвместими с широкоекранен телевизор, без да се налага да разпъвате или разкривявате картината. Възползвайте се от този вариант ако имате HDTV вкъщи (В случай, че правите филм, който ще предоставите на любимите си баба и дядо, които все още карат със стария си телевизор от седемдесетте: ), в такъв случай би било по-добре да се върнете към нормалния формат на записване. ) Заснемането на видео, което съответства на вашия широкоекранен монитор ви разрешава да уловите по- голяма част от действието.

8. Не прекалявайте с употребата на специалните ефекти

Хубаво е че можете да употребявате ефекти като „слънчев” или пък „тон-сепия” върху кадрите си, но по възможност избягвайте тези ефекти ако записвате важни сцени. Все пак, ако решите, че дадена част от видеото може да бъде в черно и бяло, има налични лесни за употреба програми за редакция (понякога и като безплатни приложения към вашия компютър), които ще ви помогнат да извършите желаната промяна. Запишете сватбата в нормалния й фон и след това изпробвайте ефектите върху филма. По този начин бихте имали възможност да съхраните оригиналния запис, докато експериментирате с артистичните ефекти и редакции.

А сега нека прегледаме няколко важни техники, които могат да подобрят качеството на кадрите и да услеснят използването на камерата ви.

9. Пробвайте да снимате с триножник

Заснемането с клатеща ръка е едина от главните причини, за лошо направените домашни клипове. Въпреки, че много от камерите използват различни технологии за стабилизиране на картината, тези приложения могат най-вече да коригират лекото потрепване на ръката. Записването от равна повърхност или с триножник е добър начин за отстраняване на този проблем. Ще се изненадате, колко лесни за пренасяне са малките триподи.

10. Подсигурете си резервни флаш памети, касети и дискове под ръка

Да ви свърши мястото за запис по време на записването не е забавно, поради тази причина е добре да имате при себе си допълнителна медия за съхранение. Ако сте на път, не се уповавайте на това да купите допълнителния носител за данни когато достигнете крайната дестинация – в туристическите бази се предлагат само определени вида флаш памети, касети, дискове и т. Н. Освен това с доста висока надценка. В случай, че пространството започне да свършва, а нямате допълнителна памет, можете да преминете в режим на дълъг запис (LP). Това със сигурност не е нещо, което бихте искали да извършвате често, тъй като ви спестява място, но за сметка на качеството на записаните кадри. Все пак ако баскетболната игра на вашето дете има продължение, бихте могли да превключите на този режим, за да документирате още от финалните минути.

11. Винаги носете допълнителна батерия

Резервната батерия е точно толкова важна, колкото и допълнителните памети. Някои батерии имат капацитет за по-дълго време за запис от онези, които се продават с видеокамерата, затова проверете за предлаганите варианти, преди да си я закупите.

12. Презастраховайте своя запис

Медийните носители могат да съхранят клиповете ви с години, но ако нямате късмет и нещо се случи с тях, по дяволите отиват записите с първите стъпки на детето ви или невероятната почивка на морето. Затова непременно презастраховайте своя видеозапис – като го презапишете на допълнителен диск, или най-малко като го копирате в няколко различни папки на вашия лаптоп (което все пак си е рисковано).

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *