6 невероятни постижения в технологиите на гейминг игрите

Манията с видео игрите вече е навсякъде около нас – играем на компютъра, на телефона, на таблета. Играем в хола, в парка, в офиса. Реално навсякъде, където си пожелаем. Но винаги ли е било така? Не. Многобройните технологични подобрения днес промениха начина, по който се забавляване, накараха ни да преосмислим играта и да погледнем на нея с нови очи.

Ето 6 начина, по които технологиите промениха игрите:

1. Изкуственият интелект достига нови граници

Изкуственият интелект навлиза все по-смело във всичко около нас – от уредите у дома до автомобилите, които управляваме. Да не говорим за игрите. Технически той е тук от самото начало на игралната индустрия. И ако за изкуственият интелект на гейминг индустрията може да смятате, че не е нещо кой знае колко иновативно, всъщност не е така. Той започва да имитира хората все повече и повече с всеки изминал ден.

В гейминг игрите днес враговете могат да предприемат бойни тактики и атаки, които са подобни на тези от реалния живот. Изкуственият интелект вече е толкова напредничав, че е достигнал до точката, в която може да изглежда като играч, контролиран от компютър, но да действа като човек. Това със сигурност може да се разглежда като най-големия технологичен напредък във видео игрите.

2. Онлайн играта е черешката на тортата

С появата на онлайн игрите, мултиплейър игрите получиха много заслужено признание. В един момент онлайн играта дори се превърна в задължителен елемент, който е отговорен за успеха на нова игра или нова версия на някоя. Благодарение на еволюцията на MMORPG (масова мултиплейър онлайн ролева игра), онлайн игрите днес се превърнаха в съвсем различно преживяване.

В момента геймърите могат да се ангажират и да играят с други геймъри онлайн, независимо от географското им местоположение. Интересното е, че ненадминатият шампион в тази област – World of Warcraft – има повече от осем милиона абонати. Това означава, че осем милиона души са свързани помежду си чрез онлайн общество. Можете също така да се насладите на игра на слотове с човек, който седи в другия край на света и който дори не сте виждали. Това, което преди няколко десетилетия ни се струваше като нещо от необозримото бъдеще, днес е реалност. Онлайн играта в момента е един отделен свят.

3. Третото измерение изглежда прекрасно

3D компютърната графика разчита на много от същите алгоритми като 2D компютърни векторни графики в модела на телена рамка и 2D компютърна растерна графика във финално направения дисплей. В компютърно графичният софтуер, разграничението между 2D и 3D понякога е замъглено; 2D приложенията могат да използват 3D техники за постигане на ефекти, като например осветление, както и 3D може да използва 2D изобразяващи техники.

Що се отнася до игрите 2D, те си има своите ограничения. С тях можете да правите само няколко прости неща, докато сега с помощта на 3D графичния софтуер игрите изглеждат зашеметяващо и правят изживяването още по – вълнуващо.

4. Графичните изображения са подобрени

Нека бъдем честни тук. Старите игри не бяха красиви игри. Нямаше сложни текстури, шейдъри или спрайтове, които се срещат във всички съвременни игри днес. С течение на времето е имаше много подобрения, които доведоха до по – високо качество на компютърните игри. Но днес технологиите са дотолкова усъвършенствани, че играта е като жива. Днес е мястото на високоскоростния хардуер, който позволява повече факти, пиксели и туширане – дори в огромни мащаби.

5. Преносимостта направи игрите удобни

В натрапчивата идея да направим всичко преносимо, как можем да оставим игрите зад себе си? Игралните конзоли станаха малки лесно преносими. Резултатът? Хората вече могат да играят навсякъде по всяко време. Просто трябва да натиснат копчето за включване и забавлението е на лице. Това означава, че няма да се налага да се събират около телевизора и да оплитат кабелите на конзолите, за да играят срещу приятел.

Очевидно технологията зад преносимите игри за известно време изостава. Но уникалността да можеш да играеш по всяко време навсякъде е неоспорима. Всъщност тази иновация доведе до мобилните телефони и mp3 плейърите.

6. Мощни смартфони и приложения за игри

Смартфоните, техните приложения за игри и разработени специални за тях игри, ги правят по-достъпни. Макар че не всеки може да инвестира в компютър специално за игри, конзола или друга игрална технология, смартфоните са по-достъпни, невероятно мощни и могат да бъдат използвани дори за интензивни игри. Толкова много, че търсенето на разработчици на игри на приложения се е увеличило в пъти.

И така, накъде ще върви технологията за видео игрите? На какво ли ще станем свидетели след 5-10-15 години? Само като си помислим как беше преди две десетилетия, може да очакваме всичко – холограми, виртуална реалност… Бъдещето ще покаже.

 

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Компютърни технологии, Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *