Активни слънчеви колектори – ръководство

Ние използваме гореща вода по различни причини като вземане на душ, миене на чинии, пране и дори за да си направим чай или кафе. Цените на тази вода обаче ежедневно се повишават. За да не попадне в кръга на постоянно растящите сметки всяко домакинство може да направи една разумна инвестиция за бъдещето и тя се нарича слънчеви колектори за гореща вода. Те могат да осигурят голяма част, а през топлите месеци дори цялото количество топла вода за покриване на всички нужди. Слънчевата система за гореща вода е една наистина ценово ефективна сделка, тъй като вложените в нея пари се възвръщат за по-малко от 4 години от спестените месечни сметки, а дори и да нямате инженерно образование сами можете да пресметнете колко пари ще спестите за 20-30 години (колкото е минималният живот на системата).

Да разгледаме по-отблизо активните системи за гореща вода или както са по-познати слънчеви колектори с „Heat pipe“ технология! За разлика от колекторите с плоски панели, те се състоят от успоредно разположени тръби, които са изпълнени с топлопреносен флуид (обикновено антифриз разреден с вода). Температурите, които се достигат във вътрешността на тези тръби са изключително високи и значително надхвърлят тези в конкурентните им системи.

При активните системи, водата в тях се задвижва с помощта на помпа, която се захранва или със слънчева фотоволтаична клетка или от електрическата мрежа. Тази работна станция (помпа) е свързващото звено между слънчевите колектори и бойлерът за съхранение на горещата вода. Обикновено активните системи са от затворен тип за да се предпазят от замръзване през зимата. Размерът на бойлера може да варира в зависимост от нуждите на домакинството. Самата система може много лесно да бъде свързана към съществуващият електрически бойлер и да го използва като резервен вариант в случай на големи застудявания, когато температурата навън е доста под нулата, а на водата в слънчевият бойлер е около 45 градуса по Целзий.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *