Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Автомобилни масла – 5 масови заблуди

Моторни и автомобилни масла от Plama.bg

Моторни и автомобилни масла от Plama.bg

Всички сме наясно, че за да работи дълго и безпроблемно двигателя на автомобила се нуждае от моторно масло. Ролята на автомобилното масло е да поддържа движещите се части смазани, като по този начин се предотвратява корозията и излишното триене.

Съществуват множество препоръки, които често могат да бъдат объркващи и противоречиви.

Трябва ли маслото да се сменя на всеки приблизително 5000 километра? Какво всъщност се случва, когато моторното масло смени цвета си и стане по-тъмно?

Мит 1: W в описанието на моторно масло 10W-30 означава тежест

Когато купувате моторно масло е важно да знаете какъв е вискозитетът му, което на прост език описва неговата плътност.

Според класификацията на SAE (Society of Automotive Engineers)/ Дружеството (Асоциацията) всеки двигател трябва да спазва предписанията на производителя за всеки тип автомобил и двигател за постигане на оптимални резултати и максимален живот на двигателя.

Мит 2: Когато маслото промени цвета си, трябва да бъде сменено

Ако сте от съвестните шофьори, които искат колата им да получава най-добрата поддръжка, то неминуемо сте се питали дали маслото не е вече за смяна. Отваряте предния капак и проверявате нивото и цвета на маслото.

Забелязвате, че моторното масло е променило цвета и е станало по-тъмно. Това означава, че е време за смяна, неизбежно се натрупват утайки и всичко това вреди на двигателя, нали? Грешно.

Всъщност ако използвате почистващо моторно масло (всички качествени масла задължително съдържат почистващи добавки), маслото работи точно по начина по който е предвидено и очаквано нямате никакви поводи за притеснение.

При триенето на движещите се части неминуемо се отделят малки части от метала и други. Качествените масла имат капацитет да задържат тези частици и в същото време да предпазват двигателя, всичко в разумните граници и срокове на употреба.

Следвайте точно указанията за сервизните интервали, препоръчани за вашата кола и няма да имате проблеми.

Мит 3: Трябва да сменяте маслото на всеки 5000 километра

Преди време автомобилните производители препоръчваха смяна на маслото на всеки 5000 километра, за да се избегне образуването на ръжда и прекомерното замърсяване на маслото. Грешно.

Това твърдение категорично вече не е валидно. Съвременните и качествени масла имат значително подобрен вискозитет, който им позволява безпроблемен пробег за поне 12 000 километра.

Честата смяна на по-малко изминати километри се налага само при шофиране при изключително тежки пътни условия, както и при преобладаващо шофиране в градски условия с често спиране и потегляне.

Мит 4: Добавките ще подобрят представянето на двигателя и неговата мощност

Това е истина, като не важи за онези добавки, които се слагат преди смяната на маслото. Всеки реномиран производител на моторни масла се е погрижил да вложи добавки, които да подобрят индекса на вискозитет, за да се гарантира безпроблемната работа на двигателя.

Добавките за дизелови и бензинови двигатели, които се слагат имат най-разнообразни функции, като сред най-важните са тези, които действат благотворно срещу образуването на ръжда.

Отново съветът ни е да погледнете ръководството на автомобила си и ако няма някакви специални изисквания, то няма от покупката на специални добавки и може спокойно да разчитате на моторното масло да предпази двигателя.

Мит 5: Синтетичните масла могат да предизвикат течове

Обратно в далечната 1970 година, когато са се появили първите синтетични масла е имало не малко проблеми при употребата им. Малко след като преминал първоначалният ентусиазъм от новостта се появили и първите проблеми.

Най-често те се изразявали в течове и пробиви в уплътненията. Това притеснява не малко хора и днес, но истината е, че при новите коли е малко вероятно това да се случи.

Ако все пак автомобилът ви е по-стар модел има вероятност от теч, като трябва да имате предвид, че винаги има и друга причина, освен вида на поставеното моторно масло, да се появи теч.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *