История на бельото – корсети и бюстиета

Историята на бельото, започва в средата на 18 век такова, каквото го познаваме, за което на предприятие като FELINA трябва да благодарим за над 120 годишното присъствие на пазара. Жените, живеещи между 1810 и 1870година е трябвало да боравят с понятия като корсети, кринолини и турнели. Модерно ориентираната жена с много тънки талии се е показвала, постигани чрез корсажи и метални корсети тогава. Около 1870 год. с изкуствено надутите силуети назад, се опитват кошнице-образните турнели еротично подправено дупе да създадат.

Типичният от 1900 год. силует показва без корем жената и дори още по-точно – с вдлъбнат корем, откроени напред гърди и изпъкнало дупе. От 1910 год. долната част на тялото се оформя в права линия.

Една разходка през историята на индустриализацията разкрива, че до 40-те години на 19-ти век, са се шиели на ръка скроените корсети от техните кроячи. След това серийното производство се появява, където на ръчни тъкачни машини са се тъкали. Шевната машина в Германия известна става през 1850 год.

Жените се отказали сами прекалено тесните долни дрехи да носят. Постепенно заменили с леки корсажи инквизиторските корсети. Оценили естетическия ефект на бельото и започнали смело да го използват в края на 19 век – с дантели, бродерии, с кордели на кюлотите, ажурни рюшове, копринени ленти. Кюлотите малко по-късно в историята заминават, когато се увличат жените по каране на велосипеди. Постепенно опростяват бельото, докато до съвременните безшевни артикули го свеждат и прословути прашки, които към праисторическата препаска са много умалена препратка. Или колелото се завърта отново – казано с други думи. В модата максимата е важала винаги – Всичко ново е добре забравено старо!

Последната трета от 20 век внася в бельото още по-голям лукс. Фин холандски лен, бродерии, батист и дантели, плетива на една кука или сърцеобразни деклотета, бюстиета. Фантазията граници няма. Шиенето на бельо става изкуство.

През 20-те години на миналия век в Америка се налага жената-вамп –  по-пропорционална, но в ханша тясна. Основа станали за изработка на бельо нови, подчертаващи бюста и закръглени сутиени и бюстиета, еластичен колан с жартиери и корсет, поддържащ фигурата. Незаменим за жените бил ластичният колан, който служел и за закачване на жартиерите до откриването на чорапогащите.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *