Бронхит – информация

Бронхит – често срещано заболяване на дихателните пътища, характеризиращо се с възпаление на лигавицата на бронхите. Бронхитът се разделя на остър и хроничен.

Остър бронхит

По време на дишане в бронхите попадат различни бактерии, вируси и алергени, които е възможно да предизвикат възпаление на бронхиалната лигавица и сериозно да влошат вашето здраве. При възпаление лигавицата набъбва и стеснява вътрешния диаметър на бронхите. В бронхиалният лумен се образува огромно количество слуз, от която бронхите се опитват да се оттърват, което води до бронхоспазъм. Присъствието на тези три прояви, като оток, спазъм и излишна слуз, води до нарушено преминаване на въздуха през бронхите. В това състояние човек трудно диша. При прослушване се чуват характерни хрипове, които затрудняват дишането на пациента и медика без затруднение поставя диагоза бронхит.

Болестта се предава по въздушно-капков път, от човек на човек,  а в повечето случаи острият бронхит се явява следствие от остра респираторна вирусна инфекция. Ако вирусът попадне в носа и се установи там, възможно е да причини възпаление на лигавицата на носа – ринит. Ако вирусът попадне под ларинкса, може да предизвика възпаление на трахеята – трахеит и т.н. В зависимост от това с кой вирус се среща организма на човек, възпалението ще се проявяви в една или друга област на дихателната система.

Хроничен бронхит

Хроничният бронхит  се свързва с продължително възпаление на бронхите, причинено от различни вредни фактори – пушене, вдишване на замърсен въздух, дим, въглероден оксид, азотни оксиди и други химични съединения. За хронифициране на бронхита основна роля могат да изиграят респираторните вируси и пневмококи.

Хроничният бронхит може да бъде съпътстван от разнообразни усложнения. След дълга и продължителна кашлица, разрушените частички от функционалния елемент на белите дробове – алвеолите – се разрушават. Всичко това може да доведе до емфизем на белите дробове. Промените в дейността на дихателната система не оставят без последици и за сърцето. То трябва да работи усилено, за да преодолее повишеното налягане  в белодробното кръвообращение. Развива се т.нар.белодробно сърце.

Хроничният бронхит е опасен, защото често рецидивира и е трудно да се определи кога точно ще се случи, тъй като средното състояния на здравето на пациентите с обосрено заболяване може да се окаже задоволително, а телесната температура да не се покачва.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За zdravebg

http://zdravebg.info/
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *