Диабет и око

docПри хората с диабет, високата кръвно захар уврежда стените на малките кръвоносни съдове в окото, променяйки тяхната структура и функция. Като част от това заболяване, може да се появи диабетна ретинопатия. Очните съдове могат да се втвърдяват, да изпускат, да образуват съсиреци, да се запушват или да растат като дефекти, подобни на балони, наречени микроанусими. Често течността се натрупва в частта на ретината, използвана при задачи като четене. Това състояние се нарича макуларен едем.

В напреднал стадий ретината е с намалено кръвоснабдяване и предизвиква появата на нови, но дефектни съдове — процес, наречен неоваскуларизация. Тези крехки съдове могат да кървят, създавайки несвързани кръвоизливи и отделяне на ретината от задната част на окото (отделяне на ретината). Новите съдове могат също така да блокират потока на флуидите в окото като причиняват глаукома.

Тестове за проблеми с очите при диабет

Важно е всеки, който има диабет, да прави годишни очни прегледи при офталмолог, така че ретинопатията да може да бъде открита рано. Когато посещавате офталмолог, той или тя ще ви разпитва за вашата медицинска история и зрението и ще ви помоли да прочетете диаграмата с числа и букви. Лекарят ще изследва директно ретината с помощта на инструмент, наречен офталмоскоп.

Някои от признаците на диабетна ретинопатия не могат да се видят по време на основен очен преглед и изискват специални прегледи. За да получи по-добър поглед към вътрешността на окото, Вашият лекар може да използва капки за очи, за да разшири зениците ви и след това да огледа ретината с лещи и специална светлина, наречена срязана лампа. Тест, наречен флуоресцеинова ангиография, може да разкрие промени в структурата и функцията на ретиналните кръвоносни съдове. За този тест лекарят инжектира флуоресцентно жълто багрило в една от вените ви и след това наблюдава снимките на ретината ви, тъй като боята очертава кръвоносните съдове.

Лечение на диабетна ретинопатия

Ако имате диабет, лечението на ретинопатията трябва да включва както лекар, така и офталмолог. Вашият лекар може да ви помогне да контролирате по-добре кръвната захар и да лекувате други усложнения на диабета, които могат да влошат диабетната ретинопатия, като нарушена бъбречна или сърдечна функция. Вашият офталмолог може директно да лекува ретинопатията с лазер или хирургична процедура, наречена витректомия, за да предотврати по-нататъшни съдови промени и да запази зрението.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *