Shopping cart

Диабет

Диабетът бива 3 типа – 1, 2 и гестационен диабет на бременността. Диабет тип 1 с частична или абсолютна липса на инсулин се характеризира, заради което още инсулинозависим диабет се нарича. Той се проявява най-често в детската и младежка възраст, но и на по-късен етап може да се развие.
Диабетът тип 2 се проявяваше доскоро сред възрастните изключително и се ползваше определението „старчески тип диабет“, но с напредването на затлъстяването и на захар повишената консумация, при все по-ранна възраст се проявява. Той с инсулинова резистентност се характеризира.

Диабет на бременността в третия месец се проявява и обикновено след раждането отшумява. При жените, които са го развили, има по-голяма възможност в по-късна възраст за развитие на диабет тип 2. Изисква се по-строг контрол при проследяване развитието на плода и протичането на бремеността.

По последни данни на федерацията за борба с диабет, в България бройката заболели е 595700 – повече от смущаваща. Около 40% от тях не знаят, че на болестта са носители, а други 60% – са лекувани лошо. По данни на федерацията, 31 милиона души в Европа от диабет страдат. Прогнозата за 2025 г. е от 8%, броят на болните 10 % да достигне.

Тъй като е възпалително заболяване артритът, необходимо е болните с установен артрит да се хранят с продукти няколко пъти седмично, които противовъзпалително действие имат, като Омега 3 мастните киселини, богати на тях са мазни риби, ядки и семена – тиквено и сусамено. Трябва и да се увеличи на сложни въглехидрати консумацията, като зърнени и бобови храни например, зеленчуци с тъмнозелени листа и плодове; много червени и черни боровинки, понеже с антиоксиданти са „пълни”. Полезно е да се избягва пшеницата, защото може до възпаления да доведе и симптомите да влоши. Повече от препоръчително е до минимум да се сведе на месо консумацията и на червено месо особено, тъй като вегетарианските ястия възпаленията облекчават.

Някои хранителни вещества могат болестта артрит да облекчат. Според невролозите, добавките със Омега 3 мастни киселини могат артрита да облекчават точно толкова ефикасно, колкото и лекарствата, предписани за него, но е безопасен, за разлика от тях. Цената на остеопорозата е огромна и във финансово измерение като здравни услуги, и като качество на живот.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *