Shopping cart

Еволюция на пианото като музикален инструмент

Еволюцията на пианото като музикален инструмент е от важно знание за начинаещите пианисти. Неговата уникална история и прецизност е това, което прави изучаването на пиано толкова популярен избор сред музикалните ентусиасти.

Разбирането на еволюцията на пианото като музикален инструмент е нещото, което трябва да се стремят да научат младите музиканти, когато вземат уроци по пиано. Пианистите са най – популярните музиканти през годините от историята на развитието на съвременния пиано, това я прави едно интересно четиво. Около 1700 – 1720, първото пиано, еволюирало от клавесин, който е измислен от италианския майстор Cristofori. Този инструмент е почти век по-стар от времето, когато Бетовен композира неговите вечни сонати. Индустриалната революция е била до голяма степен отговорна за промяната на технологията на пианото до 1800 г. Технологията, точното и превъзходно качество на стоманата, подобрява звука на пианото и скоро броят на октавите се увеличава.

Изправеното пиано е било въведено през 1780 г. в от Шмид Залцбург в Австрия. След това е допълнително подобрено през 1802. През 1879 г., се появяват първите музиканти пианисти на автоматично пиано, което е определено като устройство за съхранение и предаване на двигателна сила. Когато за първи път се появява на музикалната сцена, то не е прието добре. Но през годините популярността му скача. По времето на Cristofori, се търси един единствен инструмент, който може да съчетае силата на клавесина и обема на клавикорда. Новият инструмент, който се появил бил наречен пианофорте, което по-късно станало модерното пиано на наши дни. Дизайн cristofori скоро започва да се използва от германците и австрийците и Йохан Себастиан Бах започва да свири на модифициран пианофорте в края на 1770. Популярността на пианото нараства с добавянето на нови струнни техники, двуцветни ключове и здрави рамки, и скоро след появата ан пианото то било прието като част от британските и американските домове.

Романтизмът характеризира средата на осемнадесети век а пианото се превърнало в популярен избор сред любителите на музиката. Класическата музика на пиано се развива с концерти, които се организират за солови изпълнения от пианисти. В Съединените щати, Джон Чикъринг стартира фирма,производител на пиана,  последван скоро от Steinway. Пианата стават по-достъпни и човек може да ги купува дори и на вноски. Интересното е, че по това време, жените, развили силен интерес да се научат на изкуството да се свирят на пиано. То скоро се превръща в отличителен белег за работническата класа през 1920-те, и скоро възникнали нови стилове като джаз.

Прекрасно би било всеки да може да отдели пари, да избере музикален магазин и а си закупи пиано, но в наши дни, появата на CD плейъри и видео игри са допринесли за засенчването на пианото. За тези, които желаят да вземат уроци по този инструмент, научаването на вековната традиция на пианото, е от изключителна важност. Неговата уникална история и специални мелодични качества е това, което прави изучаването на пиано толкова популярен избор сред музикални ентусиасти.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *