Shopping cart

Факти и съвети за клещите

Клещите са инструмент, който присъства във всеки дом и често се случва да прибягвате до тях. От домашния комплект с инструменти те и отвертките вероятно са най-използвани. Обикновените клещи не са скъпи, имат дълъг експлоатационен живот и качеството им е добро за целите, за които ще се ползват.

Клeщите за професионалисти са доста по-скъпи, а производителите гарантират доживотната им употреба. Затова ако сте професионалист, не се скъпете, вземете си наистина хубав инструмент, който да ползвате спокойно. Ще върнете инвестицията си много бързо, а ако клещите ръждясат или се повредят заради фабричен дефект, фирмата производител ще ви ги смени безплатно. Не се притеснявайте, това рядко се случва. Професионалните клещи се правят от калена стомана и имат покритие против корозия.

Независимо дали ще ги ползвате в ежедневната си работа или само в къщи, ако спазвате определени правила клещите ви ще се запазят и ще ви служат добре по-дълго време.

Използвайте ги по предназначение. Не се опитвайте да свършите всичко с тях – те не са чук, нито гаечен ключ. Така можете да ги надраскате и деформирате. Отвиването на гайки и болтчета всъщност е по-вредно за самите тях, отколкото за клещите. Рискувате да заоблите ръбовете им и така да затрудните хващането и развиването им с гаечен ключ в последствие. Същото важи и за захващането на полирани тръби и въобще на обекти, чиято повърхност трябва да остане гладка. Когато ги захващате с клещите, най-добре е да използвате парче плат.

Колкото по-стриктно спазвате правилата за употреба и поддръжка на един инструмент, толкова по-дълго и вярно ще ви служи той.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *