Фураж за птици

В последните години почти непрекъснато растат цените на фуражните смески за птици и те стават неприемливи за много хора. Вече са твърде малко хората, които осигуряват редовно за птиците си заводски смески за храна. Със смеските птиците получават балансирани по количество необходими хранителни вещества. Ако стопанинът с достатъчно смески не разполага до получаването на новите фуражи, е по-добре да се смеси наличното количество с царевица и пшеница в необходимото допълнително количество, вместо само с тези фуражи да се хранят след свършването на смеските.

При домашно приготвяне на смески е изгодно, че главните компоненти – люцерново брашно, царевица, пшеница, срънчогледов шрот, са собствено производство най-често и може по цени на себестойност да се влагат, а не със значителните добавки във фуражните цехове и заводи.


Преди всичко трябва с изискванията за съдържанието във фуражите на хранителни вещества да се запознае добре за птиците, които се отглеждат. Трябва да се знае най-подходящите фуражи кои са и какъв е относителният им дял в смеските, максимално допустим. Поради доста скромното разнообразието най-често, добре е да се знае какви са възможностите за замяна.

Ечемикът е неподходящ за храна на птиците. Неговото използване да става при крайна необходимост само, само при възрастни птици и в малки количества. Използването на пшеницата в смеските за основен компонент не се отразява на продуктивността на птиците отрицателно, но трябва едро смляна да бъде. За подобряване здравината на яйчните черупки, редовната добавка на калций в смеските се налага. Това с влагане на микроелементни добавки става, но е добре и допълнителни хранилки да има или други съдове за пясък, смлени мидени черупки, креда.

Основните фуражи в личните стопанства при храненето на птици, които се използват, са пшеницата, царевицата, люцерновото брашно и овесът. В много райони и слънчогледов шрот се използват, грах и по-малко – сухо обезмаслено мляко, рибено брашно и други.

Колкото бедни и непълни да са домашните смески фуражи, е по-полезно и по-добре такива да се използват, вместо без никакви добавки – само с 2-3 вида фураж да се хранят. Това положително ще се отрази на птиците на телесното им и здравословно състояние, също и на продуктивността им. Независимо с какви фуражи и смески се хранят в личните стопанства птиците, трябва нормирано да бъде, а не „на воля”.

Feed addtives and enzymes

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *