Футбол – какво е и как се играе

Футболът се играе от два отбора с топка, всеки от които от 6 до 11 играча се състои, като се стреми всеки отбор повече голове да вкара, отколкото противникът му. С гол при футбол се обозначава положение, при което с целия си обем топката гол-линия преминава и във вратата влиза. Играчите са защитници и нападатели, полузащитници и вратар. Всеки пост определени функции има – вратарят от голове пази вратата и в определеното около нея наказателно поле играе с топката и с ръце; защитниците подпомагат в опазването на вратата вратаря, полузащитниците играта насочват към противниковата врата, а нападателите да вкарат голове се опитват и всеки да може гол да вкара.

Първият си голям успех по футбол България през 1932 г. постига, когато балкански шампион става след три победи – Югославия, Румъния и Гърция. Посрещането, по данни на спортал.бг, е незабравимо зрелище в София. Със създаването на БНСФ и държавното първенство се организира. През 1925г. и първият държавен шампион е излъчен –отборът на Варна – Владислав.

Постепенно набира скорост организираният футбол и развитие в организационно отношение и в спортно-техническо. Той е масова, самодейна, обществена организация, която развитието на футбол в страната ръководи и непосредствена отговорност носи на футболните клубове за дейността. БФС работи за масовото практикуване от младежта, да издига до най-добрите световни постижения равнището на българския футбол. Още с основаването си, футболната асоциация става член на ФИФА, а през 1954г. – и на УЕФА. От началото, до настоящия момент, отбелязва gong.bg, непрекъснато присъствие има на големите международни форуми – олимпийски игри, европейски и световни първенства. С годините и успехите ни се множат. През 1994 г. и най-големия си футболен триумф постигаме. В САЩ нашият отбор четвърто място спечели, бронзови медали и до ден днешен остави едно незабравимо лято в сърцето на всеки българин, посочва winner.bg За съжаление напоследък не можем да се похвалим с особени успехи – напротив.

Освен при мъжете, и при подрастващото поколение печели успехи нашият футбол. Младежкият ни национален отбор в европейските първенства редовно участие регистрира, а това и за различните ни национални юношески гарнитури е в сила. През 1959, 1969 и 1974 г. е европейски юношески първенец България.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *