Гастрит – информация

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха, причинено от механични, химични и бактериални фактори. В замисимост от продължителността на заболяването, гастрита се дели на остър(наблюдава се у мъже с видимо добро здраве, над 50-годишна възраст) и хроничен. Гастритът е едно от най-често срещаните заболявания на стомаха, което засяга около 95% от жителите на градовете.

Характерни симптоми на заболяването – пареща болка в областта на епигастриума, която се появява 1,5-2 часа след прием на храна;  гадене, което може да бъде придружено и с позиви за повръщане;  неприятен остатъчен вкус в устата;  тежест в стомаха; оригване с киселинно съдържание. Заболяването може бъде съпроводено с безсъние, повишена раздразнителност и депресия.

Причини за заболяването

Неправилно хранене – приемът на гореща, остра и груба храна, както и хранене в движение са основните причини за това заболяване. Лошо сдъвканата храна попада върху лигавицата на стомаха и предизвиква „авария“ по деликатната лигавица на стомаха. Това води до образуването на лезии, а оттам и до възпаление на лигавицата. Небалансирани диети, неправилно хранене и употреба на спиртни напитки, също могат да допринесат за развитието на гастрит.

Стрес

Често гастрит възниква в резултат на стрес. При стрес кръвоносните съдове на стомаха се свиват и кръвта не може да достига до някои части на стомаха, което води до некроза в тези участъци.

helicobacter pylori

Причина за възникване на гастрит е проникването и разпространение в организма на спираловидна грамотрицателна бактерия helicobacter pylori, чиято медицинска значимост е била открита през 2005 г. от двама австралийски учени – Робин Уорън и Бари Маршал. Заразата може да се предаде чрез слюнка или прибори за общо ползване.

Алергии към храни

Много често гастрит възниква на фона на алергии към определени храни. Хора, които по природа са потребители на месо, много често се случва да не понасят млечни продукти, зърнени храни, както и цитрусови продукти. Важно е да се обръща внимание на това, за да може да се избере подходящ и здравословен хранителен режим, и да се подобри вашето здраве.

Гастритът е заболяване, което е по-лесно да бъде предотвратено, отколкото да бъде лекувано.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За zdravebg

http://zdravebg.info/
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *