Shopping cart

Гипсокартон – монтаж, предимства и недостатъци

Гипсокартонът е композитен материал във вид на листа, чиято дължина е в рамките на 2, 5-4, 8м, ширина 1, 2-1, 3м и дебелина 8-24мм. По същество представлява гипсово ядро, обвито със здрав слой картон. Екологично издържан, този продукт набира все по-голяма популярност  и става неизменна част от модерното строителство.

Със своите физични и хигиенични свойства гипсокартона идеално подхожда за жилищни и търговски помещения. Този екологично чист продукт не съдържа токсични компоненти и не оказва вредно въздействие върху околната среда. Енергоспестяващите му качества, съчетани с добри звукоизолиращи свойства и огнеопорност го правят предпочитан материал в сферата на сухото строителство. Важно е да се отбележи също така, че гипсокартонът ’’диша’’, тоест не позволява задържането на влагата в помещението. Това е много важно качество за един материал, предназначен за вътрешно ползване.

Но специалистите обичат този материал не само заради гореизброените му качества, но и заради великолепните му технологични свойства. Той има ниско тегло и се изключва използването на традиционните ’’мокри’’ процедури, създаващи некомфортна среда на работната площадка, значително нараства производителността на труда, а това означава  икономия на време и нерви, както за изпълнителя, така и за поръчителя на ремонта.

Два са основните методи на монтаж на гипсокартон. Първият метод е относително прост и се състои в това листовете гипсокартон  да се залепят и нивелират към стенната повърхност. Вторият и по разпространен метод е монтажа на гипсокартон, чрез метална конструкция. Тази технология изисква повече теоретична и практична подготовка, както и съответните машини и инструменти, подходящи за целта. Но за това пък позволява голяма свобода на действията, като добавим и леснотата на боядисване, гипсокартона може да направи вашите фантазии действителност. Този материал предоставя неограничени възможности за изпълнение на най-смелите и оригининални проекти и разработки като окачени тавани, прегради, рафтове, стелажи, дори стойки за мини бар. Благодарение на гипсокартона професионалните монтажници са способни да предадат на  дома ви неповторим индивидуален  облик.

Разбира се, както при всеки продукт и при гипсокартона има недостатъци. Един от основните му минуси  е податливостта му към влагата. Затова не се препоръчва да се използва този материал в прекалено влажни помещения като банята. Друг солиден негов  недостатък е ниската удароустойчивост.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *