Shopping cart

Главни герои във филми

Динамични, луди, диви и щастливи. Тези хора знаят как да падат, да скачат, да ги газят. Те редовно раздават юмруци и ритници един на друг, или се налага да ги „налагат” с юмруци и ритници.
Понякога ги подпалват, разтрелват ги, друг път си отнасят боя от главните герои във филма. Даже доста често се налага да ги млатят, да ги раняват, да им отрязват някоя и друга част от тялото за повече „реализъм”. Техните изпълнения изглеждат страшнички, понякога дори изпълняват задълженията си с някаква (минимална, или не чак толкова минимална) опасност за живота. Но това, което те правят винаги, винаги изглежда жестоко.

От описаното дотук човек може да се замисли, дали изобщо говорим за хора?! Да, освен, че говорим за хора, говорим за хора, които напук на всичко и на всички, те пак си оживяват, и на всичкото отгоре, в крайна сметка – пак са си живи и здрави. Те са свикнали на всички тези неща, защото са… Не, не зомбита – това са си „най-обикновени” хора. Те определено са едни от най-колоритните личности в кино-индустрията и са със задължително присъствие в екшъните. Разбира се, говорим за каскадьорите. Те са просто неотменима и незаменима част от действието. Това са единствените хора, които могат да падат от високо, да скачат от коне, да пескачат огради, да ги блъскат коли и разни други превозни средства, да се бият с подръчни средства (това влючва абсолютно всичко, на което режисьора, заедно с хореграфа са способни да измислят) и след всичко това – да са все още живи. Каскадьорите обаче са си крале на преструвките, и затова въолще не е изненадващо, че са си спечелили статут на ‘по-специфични’ актьори. То тази тяхната работа и ни риба, ни рак – нещо средно между спортисти, с много добри познания в сферата на бойните изкуства и едновременно с това – на актьорско майсторство….

Интересно, нали? Интересно е на какво първо започва да се учи един бъдещ каскадьор – най-добрите каскадьори владеят телата си от една страна като спортисти, и от друга – като актьори. За да
могат да се движат по точно определен начин, свързан с тематиката на филма, каскадьорите Винаги прекарват определено време, в зависимост от сложността и спецификата, за да заучат
последователността на движенията си, т.е. за да заучат поставените им хореографии. Тези хореографии представляват понякога много сложни комбинации от трудни за изпълниние движения.

Много често хореографиите им са предизвикателство за самите тях, както и за екипа – за да бъдат заснети по най-добрия начин. Да всеки един каскадьор е необходимо да е развил физическите си
качества: сила, бързина, издържливост, (в известен смисъл) гъвкавост и ловкост на максимално високо ниво. Разбира се, тези неща не се правят без необходимите предпазни мерки.
Единствената предпазна мярка, която се налага любителите на екшъни да предприемат, за да гледат филми online на спокойствие, е да намерят субтитрите към филма. В случай, че ги няма в
базата данни – търсачки най-различни има на разположение, които чакат да бъдат попитани за „subs” или „bg subs”, и заглавието на филма, разбира се.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *