Shopping cart

Грип – здрави без антибиотици

Грип – остро вирусно заболяване със симптоми на масивна обща интоксикация и поражение на горните дихателни пътища. Заболяването се предава по въздушно-капков път. Основен източник на инфекция е заболелият човек с налична кашлица и кихане.

Грип и остра респираторна вирусна инфекция – най-често срещаните инфекциозни заболявания,  които в 95% от случаите са с с инфекционен произход. Честотата на тези заболявания нараства през зимния сезон. Често се стига до грипна епидемия, като веднъж на няколко десетилетия може да прерасне в пандемия.

Грипният вирус прониква в тялото на човека през горните дихателни пътища и избирателно засяга цилиндричния епител на дихателните пътища, особено трахеята. В тялото на пациента, вирусът престоява от 3 до 5 дни преди началото на заболяването. Инкубационният период на заболяването продължава от няколко часа до 3 дни.

При типичният грип първите признаци на интоксикация включват:  рязък спад на силите, болки в мускулите, повишена телесна температура 39-40 градуса, силно главоболие и болки в очите. На свой ред респираторните симптоми са: болки в гърлото, суха кашлица, болки зад гръдната кост, дрезгав глас.

Обичайно грипът започва остро и в повечето случаи пациентът може с точност да посочи началните прояви на симптомите. Болният е с намален апетит и висока температура. Възможна е поява на халюцинации. При по-тежки случаи може да се появи кървене от носа, загуба на съзнание, гърчове, херпес по устните…

Опасностите до които може да доведе грипното заболяване е появата на различни усложнения.

Лечението на леки и средни форми на грип е възможно в домашни условия. При всички случаи се препоръчва постелен режим и прием на количества течности, за да се облекчат симптомите на интоксикация.

Болният се изолира в отделно помещение, докато трае оздравителния процес, телесната температура достигне границите на нормалната и всички клинични симптоми отшумят.

За да се намали съдържанието на вируси във въздуха в помещението, където се намира болния, необходимо е ежедневно да се почиства и ритмично да се проветрява.

Приемът на антибиотици за лечение на грипни състояние не води до никакъв ефект, както и при лечение на други вирусни заболявания. Антибиотичното лечение на грип е възможно само при бактериални усложнения. Медикаменти се назначават само и единствено от лекуващия лекар.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *