Херния и спорт

Ингвинална херния – диагноза, която е в състояние да обърка и най-смелия мъж. Защо мъжа? Защото хернията е заболяване присъщо на силния пол. Наблюдава се и при жените, но много по-рядко. Настъпилото объркването е естествената реакция, особено когато лекарят заговори и за необходимостта от своевременна хирургична намеса.

Въпреки че процедурата е рутинна и предварително планувана, често пъти се оказва плашеща за повечето пациенти. Ето как звучат запитванията от страна на пациенти с херния:  „Не може  ли да отложим месец или два..?“, „ Не може ли нещата да се наместят от само себе си…без операция..?“ и т.н.

Такива мисли се пораждат в главата на човек в момент, в който заболяването се стовари върху главата му като гръм от ясно небе. Или може би дълго време е игнорирал SOS – сигналите на тялото, не е обръщал внимание на постоянната тъпа болка, пареща и придърпваща,  в областта на корема. Тези оплаквания могат да се засилят по време на тренировка или да бъдат предизвикани от кашлица и да отшумят от само себе си. Към консултант с хирург трябва да се пристъпи, когато на болезненото място се появи лека издатина. Това със сигурност не е нормално.

Често симптомите на ингвиналната херния са толкова осезаеми, че няма как да не се забележат.

Анатомични характеристики

Ингвиналната херния се появява в резултат на слабост(отвор) на коремната стена, през който отвор е възможно да излязат коремни органи. В този случай от време на време е възможна поява на дискомфорт и болка.

Как се лекува ингвинална херния?

Лечението на херния е изключително оперативно. Към този момент не съществува друга възможна алтернатива. Въпреки това съвременната медицина прилага ендоскопски метод, който в значителна степен облекчава следоперативните последици, намалява загубата на кръв и избягва голям разрез.

Операцията трябва да се провежда планово, за да се избегнат евентуални усложнения.

Рехабилитационният период  6-8 седмици. След изтичане на този срок без затруднения, може да се върнете към нормалния си ежедневен ритъм и спортни занимания.

[Total: 0   Average: 0/5]

За zdravebg

http://zdravebg.info/
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *