Хидрофобен шперплат – част от кофражната система

Кофражните платна са един от основните и незаместими елементи на кофражната система. Плоскостите се използват, за да се предаде форма на железобетонния елемент, друга тяхна функция е да поемат теглото на бетона.

Предлагания на пазара водоустойчив шперплат е с различни размери, като най-търсения от строителните работници е 1220х2440х21мм. Самите плоскости са формирани от няколко вида дървесина с лепилна връзка фенол-формалдехидна смола, благодарение на която те са водоустойчиви, по този начин шперплата не се повлиява от микроби и други външни въздействия. Шперплата има многослойна структура -13 слоя, именно в нея е фактора за геометричната стабилност на платната. С цел да се използва многократно шперплата, се използва покритие от 140 гр./кв.м., то предпазва лицето от оказването на отражение, вследствие на влага, както и спомага за гладката повърхност на плоскостите.

Покритието на водоустойчивия шперплат може да бъде: черен и кафяв филм. За шперплата с черен филм е свойствено по-бързото им износване – строителните работници ги използват до 2 – 3 обръщания, докато тези с кафяв филм могат да бъдат употребявани и повече от 4 обръщания. Кантовете на плоскостите са защитени чрез обработка с влагоизолационна боя, вследствие на което възможността той да набъбне е изключително малка.

Водоустойчивия шперплат е един от най-важните елементи на кофражната система, поради своята здравина, водоустойчивост и износоустойчивост на покритието. Водоустойчивия шперплат представлява много голямо улеснение за всеки строител, почистването му става бързо и лесно, след това той е готов за последваща употреба. При спазване инструкциите за съхранение и използване, шперплата може да се прилага много пъти. Водоустойчивия шперплат има голяма издръжливост, независимо от размерите си. Поради тази причина се постига икономия на работна сила при изграждане на кофраж. Строителните работници следва да бъдат много предпазливи, както при работа с водоустойчивия шперплат, така и когато го съхраняват, едно от основните правила е плоскостите да се подреждат на сухо място върху напречни нивелирани греди. При изграждането на кофражната система, работниците трябва да бъдат внимателни с шперплата, за да не се наранят лицата и ъглите им. Много е определящо какви инструменти се използват за пробиване на отвори в платната. След нарязването и пробиването, кантовете трябва да се запечатват с влагоизолираща боя. Водоустойчивия шперплат трябва да се покрие с кофражно масло, преди използване, за по-лесно премахване на по-късен етап. При изграждането на кофраж е препоръчително да се използват също и специални скрепителни методи.

Ако не сте сигурни какво кофражно масло ви е необходимо и кои са подходящите инструменти за работа с хидрофобен шперплат, на ваше разположение са познанията на обучените консултанти от Строителна борса „Партньори”. След отправяне на запитване, професионалист ще се свърже с вас и ще ви помогне във вземането на решение.

Хидрофобния шперплат е много важна част, без която една кофражна система не би могла да се създаде. Той е съставната част, която придава външният вид на железобетона. Благодарение на филма, който ги покрива платната могат да се използват многократно.

 
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *