Shopping cart

Искам да си купя апартамент – откъде да започна?

имоти в imoti.comИскате да си купите апартамент и не знаете откъде да започнете? Вземете решение за бюджета, условията и очакванията си за бъдещите жилища – и започнете да търсите подходяща опция. Пазарът за имоти в България Imoti.com дава няколко съвета за начинаещи, които се опитват да разберат офертите на пазара на недвижими имоти.

1. Оценете бюджета си.

Важно е да знаете колко пари сте готови да похарчите за закупуване на апартамент и да се ориентирате в цените на жилищата във Вашия град. Ако сумата е малка, има смисъл да се съсредоточите например върху намирането на жилище в къща в строеж или апартамент с малки размери на вторичния пазар. Вярно е, че избирането на квадратура, етаж или район е малко вероятно да работи: евтините оферти са много малко и те се продават бързо.

2. Не го правете сами – вземете ипотека.

Ако Вашите собствени средства не са достатъчни, но имате стабилен доход, вземете ипотека. Днес банките издават заеми за период от десет до тридесет години. Колкото по-ниско е авансовото плащане и колкото по-кратък е срокът на ипотеката, толкова повече ще трябва да плащате всеки месец. Предимството на ипотеката е, че банката проверява законната чистота на апартамента. Това означава, че за измамниците е по-трудно да извършват измами с двойни продажби, неправилно изпълнени документи и „загубени“ собственици.

3. Пригответе се за изчакване – изберете нова сграда.

Първичното жилище, тоест апартаментите в новите сгради, средно са по-евтини от вторичните жилища. Освен това той няма правна история. И ако предприемачът продаде имота според всички правила, няма да имате проблеми с документите и собствеността. Такива апартаменти могат да бъдат закупени без посредници. Важно е също, че това е ново жилище с модерни комуникации, асансьори и оформления. Въпреки че „първичното“ има и минуси. Например, строителят може да бъде ненадежден и да забави срока. Апартаментите в новите сгради често се продават без довършителни работи, а понякога и без стени между стаите. Разбира се, това перфектно ще развие Вашите дизайнерски умения, но ще опустоши банковата Ви сметка: ремонтът от нулата ще Ви струва приблизително една пета от целия апартамент. О, и не забравяйте, че съседите могат активно да чукат и пробиват още година-две след нанасянето. Готови ли сте за шум?

4. Ако искате да се преместите в момента – купете вторичния имот.

Основният плюс на второстепенните апартаменти е, че имота е готов за живеене. Водата, електричеството, телефоните работят не в тестов режим, а в нормален режим. Децата се разхождат в двора, а не сред строеж, магазини и клиники са отворени. Можете веднага да се запознаете с бъдещи съседи. Минусите също са разбираеми. Основното е правната история. Жилището може да сменя ръцете много пъти и трябва да проверите документите за всяка минала транзакция. Без помощта на експерти не може да се направи. Не забравяйте да се свържете с адвокат с опит в недвижими имоти или агенция за недвижими имоти.

обяви за недвижими имоти

5. Разгледайте офертите и изберете надеждна компания.

За да сте в крак с цените и офертите, проучете рекламите за продажба на жилища в района, който Ви интересува. Обърнете внимание дали работата върви по строителните обекти, които минавате по пътя за работа. Въпреки това, можете веднага да отидете в агенция за недвижими имоти или предприемач. В този случай изберете компания с добра репутация. Договорът за предоставяне на услуги, които сключвате с агенцията, трябва да посочва цената и обхвата на услугите: колко апартамента ще покаже брокера, колко време, кой – Вие или брокера – ще събере необходимите документи.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *