Издръжка след развод – кой на кого, колко и защо

Независимо дали се касае за развод по взаимно съгласие или развод по исков ред, т.е. поради разстройство на брака, издръжката на децата е един от основните въпроси, които трябва да бъдат разрешени. Това е така, защото правото защитава усърдно най-добрия интерес на детето, който може да бъде засегнат при разтрогването на семейноправната връзка между двамата родители.

При определени обстоятелства може да се наложи и присъждане на издръжка при развод между бившите съпрузи.

Основни особености на издръжката на децата след развод

Издръжката на детето се поставя в задължение на съпруга, който е в режим на лични отношения с детето, т. е. родителят, който не живее с него. Относно размера на издръжката имат значение досегашната грижа за детето, включването на трети лица да помагат за отглеждането му, материалните възможности в семейството преди разтрогването на брака и социалната среда на детето.

Необходимо е на детето да бъде осигурена такава издръжка, която да гарантира продължаването на живота на детето при същата материална обезпеченост, която е имало преди развода. Това се спазва, доколкото редовното изплащане на една издръжка със съответния размер не би създало съществени затруднения на задължения да я изплаща бивш съпруг.

В закона е уреден и минимален размер на детската издръжка. Съгласно чл. 142, ал. 2 от Семейния кодекс (СК) тя не може да бъде по-малко от ¼ от минималната работна заплата за страната към момента.

При проблеми с претендиране на издръжката, нейното изплащане, промяна в обстоятелствата и необходимостта от увеличаване или намаляване на издръжката на дете, може да се обърнете към специалистите на SBKLaw.bg

Издръжка след развод – кога се дължи такава на бивш съпруг

Издръжка след разводПо правило може да се търси издръжка по време на развода от съпруга, който няма вина за разтрогването на брака.

Вината за прекратяването на гражданския брак се търси в рамките на производството по исков ред, а когато става въпрос за развод по взаимно съгласие, тя не е от изследваните и разрешавани в процеса въпроси. Въпреки това СК урежда като основен въпрос този за издръжката между съпрузите и в рамките на производството за развод по взаимно съгласие (вж. чл. 51, ал. 1 от СК).

Когато става въпрос за издръжка на бивш съпруг, тя може да се дължи за срок до 3 г. от разтрогването на брака. Това е диспозитивно правило на закона, което може да бъде дерогирано с уговорка между съпрузите, съгласно която срокът да е по-дълъг. Възможно е продължаване на този 3-годишен срок от съда, ако лицето, което получава издръжката е в особено тежко състояние и дължащият издръжката не изпитва съществени затруднения за изплащането ѝ.

При претендиране на издръжка след развод е добре да се ползвате от правното съдействие на бракоразводен адвокат с голям опит като представителите на SBKLaw.bg

[Total: 1   Average: 5/5]

За dg_seom

Моето име е Димитър Георгиев и се занимавам професионално с SEO копирайтинг и Article маркетинг. Работата ми е ангажирана с някои от най-известните SEО специалисти в България, които разчитат на мен, за да получават огромно количество авторско съдържание. Поддържам и собствен блог за статии с гост автори, здравната медия - Lechenie.BG и сайт за интериор, осветление и паркет и цялостни интериорни решения.
Публикувано в Услуги с етикети . Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *