Как да изберем телевизор (без намесата на невролог)

Време е да си изберем нов телевизор – задава се зловещата 2012 година… Дали ще настъпи краят на света? По този въпрос яснота няма. Но е почти сигурно, че ще настъпи краят на аналоговата телевизия в България. Такова е разпореждането на „големия батко“ – ЕС. Да живее цифровата ера! Но, старият телевизор не ни върши работа – няма как, трябва да изберем нов. И тук се чуват първите акорди на „For whom the bell tolls“, сиреч – „За кого бие камбаната“ (песен на Metallica, имаше едно време такава група).

Песента е страхотна, но не и това, което ни предстои – избор на телевизор. Ужас и безумие! О, не се безпокоя за специалистите, безпокоя се за обикновения потребител, какъвто съм и аз. Специалистите да не си губят времето тук – тази статия не е за тях. Те самите трябва да напишат 100 умни статии, така че най-добре е да побързат…

Телевизорът е нужна вещ, спор няма, но как да изберем при това многообразие от марки, модели и технологии? Ще бродим дни наред из магазините, като евреите из пустинята. Те поне са вярвали, че ще стигнат до Обетованата земя… А ние? Ние в края на втората седмица ще рецитираме на невролога избрани пасажи от безсмъртната творба на Данте, като най-често патетично ще възкликваме „Надежда всяка тука оставете!“. „Шът“, така му викат американците (за произношението не отговарям – учил съм само руски, ама май се пише s,h,i и накрая – t, по нашенски – шът). И така, как да изберем телевизор без да се налага после да ходим при невролог? Аз лично обмислих няколко възможни варианта. Ще ги споделя с вас.

Вариант едно – много лесен. Отиваме, гледаме кой е най-красив на вид и го взимаме. Да, обаче често се оказва, че под красивата външност се крие черна душа. И при телевизорите е така. Много лъскави лепенки, гланц на устните… така де, на корпуса, в описанието – всичко е „ултра“, „мега“, „супер“ и „адванЦед“. Носим си го у дома и – хряс! Бухалка в главата. Нещо не се връзва – не може по всички програми само за извънземни да дават. Тичат по екрана някакви малки зелени човечета с големи глави и говорят на непознат за земната наука език… Бах.

Вариант две – също много лесен. Питаме чичко продавач: „Извинете, какъв телевизор да си изберем?“. Той се усмихва лъчезарно и…

а) Ти си привлекателна девойка – получаваш цялото му внимание и телевизор, който се оказва не точно това, което ти е нужно;

б) Ти не си привлекателна девойка – обръща ти гръб. С триста зора получаваш част от неговото внимание и… телевизор, който се оказва не точно това, което ти е нужно. Е, има и щастливи изключения, но рядко. Мда-а-а. „Fade to black“ (още една песен на Metallica, много силна – не се повтаря нито един ред в текста, а и музиката е страхотна).

Така, вариант три. Ще отнеме малко време, но си заслужава, според мен. Преди да се отправим към магазина за да изберем телевизор, първо трябва „да си напишем домашното“. Разучаваме какви са основните характеристики на телевизора – яркост, контраст, типове матрици, ъгли на видимост, що е то HD и т. н. После трябва да преценим какви са ни условията у дома – с какво място разполагаме, колко голям телевизор ни трябва и какво ще гледаме на него. След като си изясним какви са нашите реални потребности, ще се опитаме да изберем такъв модел телевизор, който максимално да отговаря на нашите изисквания.

Ето и няколко основни препоръки.

Не взимайте телевизор, който е използван за мостра. Кой знае как е тормозен и какви скрити дефекти има. Ако в никой друг магазин няма същия и сте склонни да рискувате – питайте поне за отстъпка.

Поинтересувайте се, каква е гаранцията и какви са условията за сервизно обслужване. Документите трябва да бъдат коректно попълнени. Пазете си касовата бележка.

Не разчитайте само на рекламите и техническите описания. Те често са далеч от действителността. Огледайте внимателно телевизора – както за външни дефекти, така и за качество на картината и звука. В интерес на истината, фабричните настройки често се разминават с това, което ще получите след калибриране на телевизора. Затова отделете време и помолете „чичко продавач“ да ви обясни как се настройва конкретният модел (това е и добра възможност да видим реалните качества на телевизора, който се каним да изберем).

И въобще не се притеснявайте – те затова се наричат продавачи-консултанти – за да ви консултират. Ако не ви хареса нещо – не сте длъжни да купувате каквото и да е било. Е, недейте да правите човека на маймуна. Току виж аз вляза в магазина след вас – той ще си го изкара на мен и тогава ще съжалявам горчиво, че съм ви дал такъв съвет :).

Въпросът „плазма или LCD?“ е като въпроса „сладолед или топъл чай?“. Двете технологии имат своите специфични предимства и недостатъци. Никой не може да ви каже кое е по-добро. Зависи от конкретните условия. По принцип „плазмата“ изглежда по-добре в затъмнена стая, добър вариант е за хора, които обичат да гледат филми вечер. LCD телевизорите се представят по-добре на дневна или по-силна изкуствена светлина и може би са малко по-подходящи в качеството на компютърен монитор.

Понеже в началото стана дума за 2012 година (не, не проверявам, дали сте чели внимателно и как сте с паметта :) ) – стандартът за цифрова телевизия, приет в България, е DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial). Така че, трябва да изберем телевизор със съответния тунер, иначе се обезсмисля цялото упражнение.

Това бяха няколко основни съвета, които обаче често се пренебрегват. Темата, разбира се, е малко по-обширна, със сигурност ще ви бъдат от полза и тези конкретни препоръки за избор на телевизор. Най-важното е, както казахме, да се подготвим добре преди да се отправим към магазина. Това няма да отнеме чак пък толкова много време, а същевременно е единствената гаранция, че ще успеем да изберем телевизор, който максимално да отговаря на нашите нужди.

Крум Маринов

Източник: televizorbg

P. S. Винаги можем да разчитаме и на помощта на авторитетите, които пишат сериозни научни статии по форумите. Аз ужасно ги уважавам. Ако случайно се интересувате от LCD монитори и много държите на мнението на специалистите – прегледайте статията „Dell U2311H – мониторът шизофреник“

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *