Как да изберете кафемашина – съвети от Техно Микс

Кафето е любима напитка на много хора. Богатият вкус, ободряващият аромат на кафе станаха почти задължителен атрибут на нашата сутрин. На пазара можете да намерите много различни сортове и видове кафе – от традиционните на зърна до разтворими. 

Видове кафемашини

Най-търсените видове кафемашини са капкови, еспресо и от капсулен тип. Лесно е да ги използвате, а достъпната цена е друго предимство на тези устройства. Недостатъкът е, че те могат да използват само смляно или пресовано кафе.

Комбинираните кафемашини имат по-сложен дизайн, но ви позволяват да приготвяте напитки както от смляно, така и от пресовано кафе. С най-широките възможности са комбинираните и автоматични, които ви позволяват да приготвяте висококачествено кафе от всякакъв вид.

Домашните кафемашини обикновено имат пластмасов корпус, а професионалните са стоманени. Разбира се, моделите с корпус от пластмаса са по-евтини от стоманените аналози.

Цената зависи от функционалността, евтините уреди имат минимален брой функции. При по-скъпите модели има възможности като автоматично дозиране на вода и кафе, избор на смляност и автоматично изключване на отоплението.

  • Функцията за автоматично дозиране служи за осигуряване на оптимално съотношение вода-кафе. При повторно приготвяне на напитката индикаторите на контролния панел помагат да се определи какво да се добави, за да се запазят първоначално зададените пропорции.
  • Функцията за избор на “крепостта” на кафето ви позволява да настроите желаната сила на напитката и да контролирате вкуса й.
  • Функцията за автоматично изключване предпазва кафемашината от прегряване. Ако случайно забравите да я изключите, след 2 или 3 часа ще се изключи сама.

Едни от най-важните части са филтрите. Те пречистват чешмяната вода от хлор и задържат твърдите частици. За да се получи по-качествена напитка, се използват филтри за еднократна и многократна  употреба за пречистване на водата.

Капкови

Капкови кафемашини

При този вид кафената напитка се приготвя по капков начин. Това е един от най-известните начини за приготвяне на кафе, която мнозина наричат филтрация. Водата при температура 87-95° C (почти вряща) капе върху смляно кафе, намиращо се във филтрационна торбичка или мрежа, и готовата напитка се оттича в кафеварката. 

Еспресо

Еспресо

Те са предназначени за бързо приготвяне на кафе от смлени зърна под високо налягане. Този метод на приготвяне е италианско изобретение и е получил името „еспресо“ („бързо“) в родината си. Вместо традиционните филтрационни мрежи, тук се използват пластмасови или метални цедки. 

Парата под високо налягане преминава през смляно кафе и филтър с малки клетки. В същото време най-голямо количество ароматни вещества се освобождава от кафето. Готовата напитка се излива в затоплени чаши. Най-добрият вкус на „еспресо“ се постига, когато чашата се нагрява до 40°С.

Има такива кафемашини, които са снабдени със специални дюзи или пароотводни тръби за приготвяне на кафе с млечна пяна (на италиански „капучино“). За да получите млечна пяна, трябва да поставите чаша мляко под парната дюза и да натиснете съответния бутон. За да направите пяна, можете да използвате мляко с високо съдържание на мазнини (3,5 %) или сметана (11 %). Разбитата пяна се добавя към кафето и отгоре се поръсва със смляна канела, индийско орехче или настърган шоколад на вкус.

Тип капсула

Кафемашини капсула

Предназначени са за приготвяне на кафе, пресовано в капсули. Една капсула съдържа 7 грама пресовано кафе. Запечатаната пластмасова или алуминиева опаковка (фолио) запазва вкуса и аромата на прясно смляното кафе. Когато включите кафемашината, капсулата се пробива на 3 места и мощна струя въздух разбърква добре съдържанието й. След това водата влиза в камерата с прах под налягане. Използваната капсула автоматично се изхвърля от кафемашината. Отработеното кафе се събира в специална тава. Колкото по-голям е обемът на тавата, толкова по-рядко трябва да я почистите.

Комбинирани Кафемашини

Комбинираните видове се препоръчват за тънки ценители на кафе напитки и любители на експериментирането. Те комбинират кафемелачка и кафемашина в едно тяло. 

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в За дома. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *