Как да направим кисело мляко у дома?

Повечето от нас обичат кисело мляко и го консумират с удоволствие. Неговото откритие се смята, че датира назад във времето, когато траките са били първите хора, които са го правили и в началото това е било от овче мляко, а не както в днешно време от краве мляко. Неговите хранителни качества и благотворно въздействие върху организма са доказани през вековете и го правят предпочитана храна по всяко време на годината. Освен че киселото мляко става за директна консумация, много български ястия се приготвят именно с него. Сигурно веднага в главата ви изникват таратора, айряна, различни сосове и много други храни и напитки, които се приготвят с него, но не на това ще наблегнем в тази статия. Домашното приготвяне на кисело мляко е познато на нашите баби и майки, а днес вече и ние също си го правим у дома, като домашното според повечето хора е наистина най-доброто, защото знаем, че със сигурност всичко в него е натурално и не губи ценните си качества.

В тази статия ще споделя с вас как точно баба ми приготвя киселото мляко в къщи. Предварително си пригответе празни, чисти буркани, в които ще налеете прясното мляко, което трябва да се превърне в кисело. Пригответе си и „закваска“ (кисело мляко) което е наистина добро, гъсто и с добри вкусови качества. Това е нужно, защото от самата „закваска“ най-вече зависи и какво точно кисело мляко ще се получи на края. Независимо какво е количеството на прясното мляко, от което ще правите киселото мляко вие трябва да го преварите. След като го преварите го налейте в празните буркани и го изчакайте малко да изстине. Идеалната температура, която трябва да достигне е тази, при която може да държите единият си пръст в него, без да ви пари много.

Загребете по една непълна супена лъжица от „закваската“ и я поставете във всеки буркан с прясно мляко. Разбъркайте течността в бурканите и ги затворете с пластмасови капачки отгоре. Завийте всички буркани, които сте приготвили с един найлон от горе върху него поставете няколко кърпи или някакви дрехи, с които то ще трябва да престои поне 3-4 часа, за да може да се получи едно прекрасно кисело мляко. След като мине времето, което споменахме по-горе, го оставете още малко да се охлади и след това трябва да го приберете в хладилника. След около час, два киселото мляко, вече е годно за консумация.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в За дома. Постоянна връзка.

3 Responses to Как да направим кисело мляко у дома?

  1. local troll каза:

    „Идеалната температура, която трябва да достигне е тази, при която може да държите единият си пръст в него, без да ви пари много.“ Ох, твърде ми е научно… Смисъл, шибаният термометър! Как ли работи?

  2. Жоро Капута каза:

    103 градуса по фаренхайт или 38-40 градуса по целзий. Можете да сложите закваската в тенджерата и след това да изсипите заквасеното мляко в бурканите. Така е по-лесно.

  3. Pingback: Кисело мляко за всеки ден - iPotpal.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *