Как да предпазим децата от рахит

Рахитът засяга почти всички новородени. Днес може да не се разглежда като болест, а по-скоро като състояние на растящия организъм, свързано с нарушения в обмена на калций и фосфор в организма. Причината за това нарушение е липсата на витамин D.

Нещо, което детето не може да каже

Това състояние не се приема за нормално, защото детето страда. Смята се, че острия недостиг на витамин D се наблюдава при деца на възраст от  1 месец  до 2-3 години. Случва се да се роди дете с вроден рахит, но това по-скоро е следствие от прекарана тежка токсикоза от майката, през втората половина на бременността.

Рахит при бебета се среща при недоносените деца. Това се дължи на недостатъчен запас на витамин D и на някои минерали в детския организъм, както и от повишена потребност на организма от витамин D.

Майчиното мляко е най-добрия източник на витамини и минерали. В изкуствената храна витамин D е в достатъчни количества, но усвояването му от детския организъм е нищожно и недостатъчно. Никакви изкуствени смеси не могат да заместят майчината кърма.

Как да помогнем на детето?

Лекарите разделят лечението на рахита на специфично и неспецифично. Специфично е това лечение, което се назначава от лекар. Неспецифичното лечение се провежда от майката, което включва разходка на чист въздух, правилен режим на сън и бодърстване, рационално хранене, масаж и гимнастика.

Запомнете!  Неукрепналите кости на децата, не бива да се подлагат на статично натоварване.

И още един важен момент: – Интензивното лечение може да доведе до предозиране на витамин D. При предозиране на витамин D, детето отказва да се храни, отслабва, става сънливо и летаргично.  Предозиране с витамин D подтиска дейността на нервната и мускулна системи. Калцият може да блокира изхода на урината, в резултат на което детето се подува, а бъбреците се натоварват максимално.

Ето защо не трябва да гледаме на рахита като на безобидно заболяване.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За zdravebg

http://zdravebg.info/
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *