Как се поддържат климатици

Нека поговорим за това как да използвате и поддържате правилно вашите климатици за по-дълга и безаварийна работа. След като ви монтират нов климатик, монтажниците ще ви обяснят как се работи и поддържа. Вашите задължения са след пускане в експлоатация, да се почистват филтрите на вътрешното тяло на  климатика на всеки две седмици. Почистването на филтрите е задължително, защото натрупания във филтъра прах води до драстично намаляване на отоплителната респективно охлаждащата ефективност. Редовното почистване на филтъра ще удължи работата и живота на вашият климатик.

Почистването на филтъра се извършва като повдигнете панела на вътрешното тяло. След това издърпайте въздушния филтърът от държача му. Почиства се с прахосмукачка или вода, която не трябва да е по топла от 40 градуса за да не  увредите филтъра. След като се уверите, че филтрите са изсъхнали, сложете ги  обратно на мястото им. Почистването на вътрешното тяло на климатика става със суха кърпа. При много мръсен климатик с влажна къпа и специализиран препарат за почистване на климатици.

Общо взето това се изисква като поддръжка от собственика на климатика. Желателно е един път годишно да се почистват изпарителите на вътрешното и външното тяло на уреда. Също така да се замери налягането на фреона. Тези процедури са познати като профилактика на климатик и най добре е да се извършват на пролет или на есен. За съжаление профилактика на климатик не е безплатна.

Ако не направим профилактика на климатика оставаме без гаранция. Веднъж годишно 25 35 лева не е голям разход особено сравнено с цените на климатиците. При профилактиката рано може да  диагностицира анормална работа на климатика. Ако сами правим профилактика на климатик с цел  да спестим пари, рискуваме да загубим освен гаранцията на уреда и фреона. Изпускане на фреона ще доведе разходи по пълненето на климатика с фреон. В зависимост от фирмата вида фреон и големината на климатика тези разходи варират в много широки граници.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Бизнес, За дома, Услуги. Постоянна връзка.

1 Response to Как се поддържат климатици

  1. BGR каза:

    Здравейте! Статията ми беше много полезна. Поздравления за изчерпателната информация, която сте събрали! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *