Какви странични ефекти могат да причинят стероидите?

При прием на анаболно андрогенни стероиди се появяват поредица от странични ефекти. В тази статия ще опишем някой от тях, за да знаете какви нежелани реакции могат да се получат при използване на стероиди. Първия страничен ефект, на който ще обърнем внимание е черният дроб, приема на орални стероиди и техните инжекционни форми са изключително токсични за черния дроб. Може да се стигне до живото застрашаващи ефекти и резултати, както при злоупотреба с дози така и терапевтични условия. Стероиди като Дианабол, Метилтестостерон, Анаполон, Станозолол, съдържат етилова група на въглерод 17 така нареченото Ц-17 алфа алкалиране. Тези стероиди са изключително хепатоксични, те водят до увреждане на черния дроб. Стероиди, който са не алкилирани, като нандролон деканоат, тестостерон енантат при тях не е наблюдавано да присъстват тежки последици при употребата им върху черния дроб. Токсичността може лесно да бъде открита при кръвни тестове за чернодробна функция. Най-често промените, който настъпват в резултат от прием на анаболни стероиди се нарича хомеостаза. Това е състояние, в което се наблюдава увреждания на жлъчните пътища в резултат спазъм или склерозиране, с други думи намаляване на жлъчния поток това идва в резултата от запушването на жлъчните канали в черния дроб, към което се покачват количествата на жлъчен сок в кръвта, вместо да успеят да преминат нормално през стомашно-чревния тракт. Вторият страничен ефект е стероидното акне, това е много честен проблем при хора употребяващи анаболни стероиди. Акнето се получава в резултат на бактерия, която вирее в нашата кожа. Също така и влияние върху това оказват влияние и няколко андрогенни хормона. В нормални количества кожата успява да се справи с тези хормони и в повечето случай акне не се наблюдава. При употреба на анаболни стероиди нивата на хормоните значително се покачват и стават значително много, че кожата не успява да се справи с тях и в резултат на това се получава среда, в която тази бактерия започва да живее. Акнето при човека е генетическо заложено дали ще присъства или не. При някой атлети, който употребяват стероиди е възможно да се появи силна инфекция на кожата, а при други е възможно да не се забележи и една пъпка. Ефектите, който изброихме се съпровождат от свръх секретиране на мастните жлези. Нека да ви опишем няколко насоки, който можете да използвате в борбата със стероидното акне.

  1. Не употребявайте стероиди, който предизвикват тази фаза. Това са например : дека,анавар, винсрол, омнадрен, параболан.
  2. Винаги след тренировка се къпете с анти-бъктериални сапуни. Солариумът ще ви бъде от голяма полза, тъй като ултра виолетовите лъчи спомагат за изсушаването на кожата.

 

Третият страничен ефект, който можете да забележите при употреба на анаболни стероиди е намаленото либидо. При употреба на стероиди либидото значително се покачва, но след края на цикъла е възможно нивата на либидото да спаднат под тези, който са били при нормалната му фаза. Ако дълго време след стероидния цикъл вие не употребявате стероиди или направите една добра след цикълна терапия използвайки медикаменти като прегнил и кломифен цитрат, ще върнете нормалното ниво на либидото.

Четвъртият страничен ефект, който може да се забележи при употреба на анаболни стероиди това е генекомастията. Изключително срещан проблем при хора употребяващи анаболни стероиди. Генекомастията представлява образуване на женска тъкан в областта на гърдите при мъжете. Това е в резултат на ароматизацията процеса, в който мъжкия тестостерон се превръща в естроген. Обикновено при мъжете нивата на тестостерон са от 0,07 до 0,15 нано гама на милилитър кръв, а нивата на естроген са от 0,05 до 0,1 нано грама нам мл. кръв. Генекомастията, както и доста от другите странични ефекти е генетически заложена. Ако сте атлет, който генетически е предласположен към развитието на генекомастия и употребявате анаболни андрогенни стероиди без наличието на ароматазни инхибитори, като Аримидекс то последиците за вас могат да бъдат пагубни. Симптомите за развитие на генекомастия са следните – твърде силна чувствителност в областта на зърната, сърбеж в областта на зърната. Операцията за този проблем не е доста сложна, но реалния начин, по който можете да премахнете генекомастия това е по оперативен път.
Петият страничен ефект, на който ще обърнем внимание това е уголемяването на простата. Този проблем се среща само и единствено при мъжете, на него трябва да обърнат най-много внимание хора, който са решили да употребяват анаболни стероиди и са в напреднала възраст. В днешни ди рак на простата е най-често срещаната фора на тази болест, хубаво е да се правят чести изследвания, тъй като посещението при лекар може да ви даде конкретен отговор дали ви застрашава проблем или не. Уголемяването на простата може да се получи при употреба на силно андрогенни стероиди, като тренболон, параболан, халосетин. При този резултат от уголемяване на простата може да се стигне до усложнения като : проблемно уриниране и проблеми с бъбреците.

Не забравяйте, че може да купите стероиди от Anabol.bg

 

[Total: 0    Average: 0/5]
Публикувано в Спорт. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *