Какво означава Hi Fi за тв тунерите.

Hi Fi израза в средата на техниката, често се използва, за да се каже, че това е нов модел техника, с нови екстри. По този начин се набива на очи. В телевизионната техника Тв тунерите могат да се класират към този тип техника.

При тях, новите тв тунери работят на по-висока честота, което позволява на излъчваните предавания, да са с висока резолюция и много добра чистота на картината. С този вид телевизионно излъчване сме запознати и го наричаме цифрова телевизия.

Почти във всеки дом има телевизор с добър тв тунер и цифрови приемници, било то от сателитна телевизия или кабелна, но отново цифрова. При новите телевизори е излишно да се слага допълнителен приемник при кабелна, цифрова телевизия. Те имат вградени такива и не се налага. Нужда остава само декодиращата карта и в случай на сателитна телевизия, нужен е и сателитният приемник, наричан още чиния или антена. По този начин се улеснява ползването на цифрова телевизия.

Новите телевизори имат и други опции като достъп до безжичната интернет мрежа на жилището. Собствена памет, която позволява записването на предаванията и възможността им за гледане по късно, гледане на повече от едно предаване едновременно. За да гледаме с добро качество картината при голям екран, трябва да се излъчва на голяма резолюция, но трябва да може да се предаде чрез телевизора.

Ако липсва цифров приемник и сигнала идва от кабел картината ще е с лошо качество, затова е измислена цифровата телевизия. Важна е и честотата, с която се изменя образа, колко кадъра за една секунда изважда екрана. Естествено това не зависи само от телевизора, а и от сигнала, който се предава. Човешкото око над двадесет и четири кадъра в секунда не различава по принцип, но е важно. Другото е честотата на екрана, която се измерва в херцове. При старите телевизори това е петдесет херца и понякога се усеща трептене на екрана, което дразни окото и води до умора.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *