Какво представлява и как се лекува пародонтитът?

Различни статистически данни сочат, че пародонтитът и неговото лечение са най-често срещани в стоматологичната практика. Какво представлява заболяването и неговите особености? Какви ще са последствията ако не му обърнем внимание и как протича лечението според Дентален център Bulgariadent? Тези и други интересни, свързани с темата, въпроси ще бъдат обсъдени по-долу.

Какво представлява пародонтитът

Това е възпалителен процес, възникващ в обграждащите и държащите зъбите тъкани (парадонт) и лигаменти. В устната кухина обикновено се намират около 700 вида различни непатогенни бактерии, а тези които причиняват пародонтитът се наричат пародонтални. Те като цяло са безопасни, но при натрупване на хранителна плака, която не се отстранява с подходящата устна хигиена, тези бактерии започват масово размножаване и настъпва възпаление на венците и нужда от лечение.

Какви могат да бъдат последствията от него

Първият етап на пародонтита се нарича гингивит, при който венците се зачервяват, възпаляват и започват да кървят. На вторият и най-тежък етап започва оголване, ерозиране и разклащане на зъбите, силно зачервяване на венците и почти постоянно кървене. С това се появяват така наречените “джобове” между венеца и зъба, отваряйки допълнително пространство за натрупване на още плака и възникване на инфекциозни процеси.

 

Вследствие на тези етапи, зъбите или започват самостоятелно да се клатят и един по един да изпадат, или се налага тяхното принудително стоматологично отстраняване. Причинното и безпричинно плюене на кръв, зачервяването на венците или тяхното подуване са индикации за развитието на пародонтит и спешна нужда от посещение на стоматолог в дентален център Bulgaria Dent София за лечение.

Как се лекува пародонтит

На първо място се прави професионален оглед и анализ на състоянието и стадия на напредване на заболяването. На следващо, започва щателното почистване на натрупалата се около зъбите плака и зъбен камък. При възникнали възпалителни процеси на венците се предписва употребата на вода за уста с противовъзпалителни и антисептични свойства. При напреднала фаза на болестта се пристъпва и към лечение с антибиотици за спад в отока и успокоение на възпалените места.

Професионални стоматологични съвети от Bulgariadent

За да намалите рисковете от развитие на това коварно заболяване и липсата от нужда за неговото лечение, следвайте тези препоръки:

  • спрете тютюнопушенето;
  • грижете се редовно за устната си хигиена;
  • ако забележите дори и най-малките симптоми на болестта, веднага отидете на стоматолог;
  • посещавайте личния си зъболекар поне на всеки 6 месеца или една година за профилактика.
[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *