Какво са витамините

Какво са витамините?

Понятието витамин се заражда през 1912 година, когато американският биохимик Казимир Функ извлича от оризови люспи, вещество съдържащо витамин B1, необходимо за лекуване на болестта бери-бери, като му дава после името „витамини“ . Руския учен И.Н. Лунин публикуван през 1880 година обяснява в трудът си нуждата от витамин.

До ден днешен ние ползваме около тридесет витамина, които активно действат върху кръвообращението, и други. Най-голямо съдържание на витамин има предимно в растенията. Едната група са мастноразтворими витамини, съдържат се най-често в храната, те са от групите E, D, А и К. Също още съществуват техни сборни А1, А2, D1, D2, D3, D4, D5, D6 и други групи. Мастноразтварими витамини от групи D, Е, К се съдържат и в много плодове и зеленчуци, а в продукти от животински произход можем да намерим витамини от А група.

Противорахитичният витамин е от група D, той е полезен за растежа на костите ни, калцирането, зъбите и усвояването на фосфора и калция в организма ни. Богати на витамин С са магданоза и портокалите.Той може да укрепи имунната ни система и действа ускоряващо на образуването на бели кръвни клетки.

Липса на витамин С може да стане причина за лесното ни разболяване и податливост към опасни инфекции. Витамин B1 може да се набавя от пълнозърнестия хляб, свинското и рибата.При недостиг съществуват рискове от мускулна слабост, инфекциозно заболяване, полиневрит и др.

Витамин б1 влияе добре върху нервната система.Витамин Б5 противодейства на инфекциите, спомагайки създаването на анти-тела. Храните съдържащи витамин В1 съдържат и витамини В5. Липсата на някой витамин в организма ви е причина за болести, които са: авитаминоза, хиповитаминоза, а прекомерното им използване е хипервитаминоза.

Голяма част от витамините използвани в лекарствата, се образуват от химични и микробиологични синтези, тоест те са изкуствени. Има много комплекси с витамини и минерали, но най-добре е да избираме витамин от реномирани производители, още повече ако той е Български и витамините са на добра цена. Съвета ми към потребителите е – изберете Български витамини! Те са достатъчно добри и полезни, а също така и евтини за разлика от чуждестранните!

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.