Shopping cart

Лаптопите и прегряването

Преди няколко години цените на преносимите компютри паднаха драстично и това доведе до ръст в продажбите.
С течение на времето започнаха и проблемите при лаптопите. На първо място сред тях е прегряването.
С намаляване на габаритите на преносимите компютри се появиха и ултрабоок серии. Фирмите, производители правят всичко по силите си да ограничат рисковете за хардуера на лаптопи от прегряването чрез увеличаване на отворите за въздушния поток. Напоследък се налага използването на целия корпус като един голям охладител. И въпреки всички тези мерки проблемът си остава.

Прегряване не води само до хардуерни проблеми, но при по-високи температури компютрите започват да черпят повече ток. Добре е да знаете, че процесора си има вградена защита от прегряване, но много от другите компоненти – нямат. Работата на компютъра става нестабилна, а понякога се стига и до неочаквано изключване. А това се случва точно в момент, в който най-много се нуждаете от компютъра си.

Много важно за дългия живот на лаптопа е да се спазват изискванията на производителя за правилното използване на продуктите им.

Пасивното решение на проблема е закупуването на специалните охлаждащи подложки. Доколко този вариант е решение е спорно по няколко причини:

  1. неудобството при пътуване, да носиш освен лаптоп и захранване и подложка;
  2. шумът от вентилаторите;
  3. захранването на подложката е от USB порт на лаптопа, което води до по-бързото износване на последната.

Активното, а и по-доброто решение на проблема е почистването на радиатора и вентилатора на самия лаптоп и подмята на топлопроводимата паста на процесор, чипсет и видеокарта. Проблемът тук е, че това неможе да се извърши в домашни условия. Затова е добре да се обърнете към сервиз където ще направят всичко необходимо за вашия лаптоп.

Добре е да вземете мерки за почистване на лаптопа си и то преди да е настъпило лятото с горещините, защото те допълнително задълбочават проблема с охлаждането.

Надявам се тази статия да ви бъде полезна и да успее да спаси поне още един лаптоп.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *