Лихвите ни не са големи според Левон Хампарцумян

Ако се имат в предвид държави сходни на България може да се смята, че лихвите в страната ни не са високи. Това е компетентното мнение на главния изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, Левон Хампарцумян, който през годините се доказа, като отличен банкер и професионалист разбиращ в най-малките детайли от работата си. Според думите му например в съседката ни Румъния лихвите са почти двойно по-високи и ако си дадем сметка кой е облагодетелстван и се възползва от тази разлика, можем да заключим, че това е българският гражданин и бизнеса, който използва услугите на банките у нас. Според Левон Хампарцумян самите банки са посредници и балансират между отпусканите кредити и депозитите, които правят гражданите.

Стабилността на банките също не е за подценяване, защото те са единствения бизнес, който при затруднения е възможно да бъде подкрепен от държавата, в която е ситуиран. Друг е въпросът, че самите те при отпускане на кредит преглеждат всички възможности, с които кредитополучателя гарантира по някакъв начин за неговата възвращаемост и така се намалява максимално риска при продуктите предлагани от тях, като кредитите. Левон Хампарцумян също така визира дейността на банките като следване на всички успешни предприемачи и бизнеси и кредитите в никакъв случай не трябва да се възприемат като средства за запълване на пролуки, които са изникнали по тежкия път на бизнеса, а за вече наложил се такъв.

Според него лихвите в никакъв случай не трябва да спират предприемачите, просто те трябва да изградят правилния начин на работа, за да имат един успешен бизнес, който може да си позволи кредит. Предприемчивостта и иновативността може да ги тласне напред и тогава те няма да търсят причините за несполуките си в лихвите например, а ще генерират по-големи печалби. В Румъния има успешни бизнесмени ползващи кредити с лихви, които са по-високи от нашите и успяват да ги обслужват в срокове и в същото време да растат на пазара, значи всичко е въпрос на търговски нюх, който допринася за успешни сделки и добри печалби.

В България всички банки определят сами своите лихви по депозитите и те са различни според техните клиенти и продуктите, които предлагат, казва Левон Хампарцумян. Всичко при тях зависи най-вече от времето, за което е направен депозита, но в последно време се наблюдават и много гъвкави оферти, които дават право на вложителите да теглят от спестяванията си почти по всяко време, в което те са решили да имат достъп до парите си. Факт е, че банките винаги ще са близо до своите клиенти и това се определя от пазара на търсене и предлагане на определени услуги.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Бизнес. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *