Масивен паркет & екзотичен паркет от Sunrise

Паркета е дървена подова настилка обикновено с дебелина между 1см и 2.5 см. Паркет от този тип може да бъде произведен от различни видове дървесина, като всеки отделен тип дърво се характеризира с характерен цвят и структура.

На пазара може да откриете различни селекции на естествен масивен паркет. Селекцията зависи от това дали има чепове и беловини или дъските са изчистени. По този начин изборът на естествен паркет може да се съобрази с всеки тип интериор. От друга страна можете да избирате измежду традиционни дървесини за нашите географски ширини – дъбов паркет, паркет от череша, ясен, орех, или вносен естествен паркет, така нареченият екзотичен паркет.

Когато трябва да закупите масивен паркет е необходимо да съобразите също и широчината на паркетините (отделните дъски от паркета). Когато вашето помещение е сравнително малко, то по-подходящ би била широчина на паркет до 8см. Когато обаче подовата настилка трябва да се положи в помещение над 20-30 м2, то по-подходящи са по-широките дъски 9-10см или пък т.нар. дюшеме с широчина 12-20см. Тогава можете да се насладите на красотата на широката и дълга дъска, особено ако е с фаска (скосяване на паркета по дължина на дъската – двустранна, или по дължина и широчина – четиристранна).

Ако търсите по-нестандартна подова настилка, то можете да се спрете на екзотичен паркет. Той също е от масивно дърво, което расте в различни географски ширини – Африка, Азия, Америка. Познати са най-различни видове екзотичен паркет – венге, американски орех, дуси, ироко, тик, бамбук, мербо и много други.

Обикновено се предлагат в магазините за паркет готово лакирани, но може да откриете необработени такива и да ги обработите, с какъвто вид лак за паркет сметнете за добре. Избирайки екзотична подова настилка, трябва да се съобразите и с нейната твърдост. Тя се измерва по няколко скали, най-известни, от които са на Бринел или Янка.

Спрямо обществено достъпни таблици с различни стойности, можете да сравните различната твърдост на различните видове паркет. Ако все пак желаете в детайли да се запознаете със самата методология на за определяне на твърдостта на паркета, то можете да откриете подробности на уеб сайта на Sunrise – Sunrise-bg.com.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За dg_seom

Моето име е Димитър Георгиев и се занимавам професионално с SEO копирайтинг и Article маркетинг. Работата ми е ангажирана с някои от най-известните SEО специалисти в България, които разчитат на мен, за да получават огромно количество авторско съдържание. Поддържам и собствен блог за статии с гост автори, здравната медия - Lechenie.BG и сайт за интериор, осветление и паркет и цялостни интериорни решения.
Публикувано в За дома. Постоянна връзка.