Най-новият национален парк на Франция

Местните жители на селцето Каси все повече говорят за новия национален парк, който предстои да бъде създаден по протежението на ослепително красивата брегова линия, намираща се само на 20 км западно от Марсилия. Евтини самолетни билети дотам предлагат Germanwings.

Национален парк Каланк ще бъде открит в началото на 2012, след няколко години на пазарене между правителствени служители, природозащитници, рибари и местни сдружения. Това е важен момент за Франция, защото през 1979 г. е бил последният път, когато национален парк е бил обявен. А този парк е уникален, защото представлява смесица от земя и море и е разположен на прага на втория по големина френски град – Марсилия.

Каланк, една поредица от варовикови скали и заливи, е останал непокътнат въпреки факта, че се намира на една ръка разстояние от цивилизацията. До голяма степен за това допринасят скалистите и стръмни склонове, както и достъпните само с лодка тесни заливчета.

Въпреки враждебността на района туризмът оказва своето влияние. Изчислено е, че 1.3 милиона души посещават Каланк всяка година. Експертите казват, че пешеходците нарушават здравината на оскъдната почвена покривка и котвите, пускани от лодките, разкъсват морската трева от вида Посидония. Шумът от постоянните разходки с лодки, от своя страна, безмилостно пронизва тишината на мястото.

За съжаление никоя туристическа застраховка не би могла да съхрани неповторимата природа на Каланк. Затова, с нарастването на популярността му, нарастват и правилата, които посетителите трябва да спазват. Малка част от морската територия на парка ще бъде напълно свободна за риболов. Разходките на сушата ще стават единствено по определените за това маршрути, а скалното катерене ще бъде разрешено само на обозначените места.

Собствениците на лодки за разходки приемат разумно ограниченията: те се примиряват с използването на по-малки плавателни съдове, с ограниченото навлизане във водите на Каланк и раздялата с високоговорителите и непоколебимо казват, че подобни жертви си струват. Без тях, без правилата, Каланк несъмнено ще загине.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За Евтини Самолетни Билети

Самолетни Билети - Евтини Самолетни Билети
Публикувано в Туризъм и пътувания. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *