Shopping cart

Недостатъци на мобилният уеб: скорост

При разработването на сайт за мобилни устройства, уеб стандартите и практиките не се различават особено от тези при стандартните уеб сайтове. Въпреки това е добре да се предвидят и големият брой недостатъци съпътстващи използването им. Макар че, почти всички съвременни телефони имат вграден Wi-Fi, все пак трябва да се съобразят ниските скорости на мобилният интернет, предлаган от операторите.

Скорост

Скоростта е една от основните причини, поради които потребителите се представят слабо при използването на мобилен Интернет. Дори потребителите със съвременни смартфони могат да се сблъскат ситуации в които телефонът им просто ще функционира бавно. Това може да се дължи на претовареност или ниско покритие на мрежата. Wi-Fi мрежите все още не са толкова масови и потребителите разчитат най-вече на мобилен сигнал за достъп до световната мрежа от мобилният си телефон. При бавните скорости, които предлагат мобилните оператори, всеки клик е от значение, т.к. може да претовари мрежата и да се разпадне връзката. Повечето потребители са нетърпеливи и не осъзнават този факт и ако уеб сайтът в който търсят информацията се зарежда твърде бавно, вероятността да изберат друг метод за достигането ѝ е огромен.

Тъй като скоростта е от изключителна важност за мобилните устройства, проблемите при използваемостта се увеличават. Един клик повече на настолен компютър не е от значение за потребителите, но за мобилните устройства е от особена важност и това влияе върху поведението на потребителите, за това при разработването на мобилна версия е от огромно значение минимизирането на размерът на страницата максималната оптимизация на нейният уеб дизайн за да може да се ускори нейното зареждане. Бавното зареждане се дължи най-често на изображения и анимации, за това тяхното премахване е един от най-големите приоритети при създаването на мобилен уеб сайт. Информацията е основното нещо което което придава стойност на сайта и това за което потребителите влизат във интернет. При използването на Wi-Fi мрежи това не би било от значение, но все още разпространението им е слабо на общо достъпни места и паркове, а още повече в движение или при пътуване. Скоростта е едно от основните предизвикателства на мобилната мрежа

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *