Няколко практически съвета за шофьорите

Шофирането е начинът, по който бързо можете да стигнете от едно място на друго. Но когато шофирате, има много препятствия за преодоляване. Тази статия ще ви даде няколко практически съвета, които трябва да научите още по време на вашите шофьорски курсове а и така ще си спестите бъдещо главоболие.

1. Препоръчваме ви да сменяте маслото на двигателя на 5000 до 10 000 изминати километра.

2. Проверявайте свещите на автомобила редовно.

3. Проверявайте налягането в гумите. Това е фактор, който е свързан с излишното харчене на гориво.

4. Докато шофирате не поставяйте крака си да почива върху педала на съединителя, а отстрани.

5. Докато шофирате се опитайте да се движите с постоянна скорост.

6. Не ускорявайте рязко при ниска скорост.

7. Избягвайте да шофирате, когато сте ядосани или разстроени.

8. Преди да наближите хълм, увеличете скоростта за да избегнете загубата на гориво от ускоряването, докато изкачвате хълма нагоре.

9. Поддържайте колата си чиста и красива, както отвън, така и отвътре.

Можете да намалите количеството израсходвано гориво, ако не забравяте и спазвате стъпките по-горе. Така ще спестите поне с 40% от повечето водачи на МПС.
Ето още няколко съвета за по-млади шофьори.

Не използвайте мобилен телефон докато шофирате!

По време на писането на текстови съобщения по мобилния телефон, водачът трябва да отнеме вниманието на очите си от пътя. Така той поставя себе си и другите шофьори на риск. Говоренето по мобилен телефон също не е добра идея, защото емоционални разговори може да ви накарат да се разсеете, а понякога и нервирате.

Не правете предположения!

Когато карате шофьорски курсове ще разберете, че само защото някой е пуснал мигач не означава, че определено ще завие. Понякога пътищата са разположени тясно и водача може би иска да завие на друго място или да паркира. Уверете се, че знаете, накъде другия шофьорът ще завие, преди да вземете някакво решение. Също така, само защото сте чели правилата за шофиране и там се казва, че имате право на пътя при определени обстоятелства, това не означава, че другите шофьори непременно ще ви го дадат.

Общувайте с другите шофьори.

Използването на мигачи и стоп-светлини може да помогне да се избегнат инциденти. Това  означава, че трябша да подмените изгорели крушки при необходимост. Мигачите ви позволяват да покажете на другите шофьори накъде отивате.

Избягвайте превишаването на позвлената скорост!

Най-важното нещо, което трябва да запомните за превишена скорост не е само, че е против закона, но тя наистина може да бъде смъртоносна за вас. Скоростта зависи от условията на пътя, така че дъждът и снягът трябва да бъдат взети под внимание при определянето на подходящата за шофиране скорост.

И последно. Запомнете, че е без значение колко добре карате, защото все още има други хора на пътя, които са лоши шофьори.  Тези съвети ще ви помогнат да сте в безопасност, докато шофирате.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Образование. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *