Shopping cart

Няколко съвета към клиентите на заложни къщи

Обикновено в заложната къща се залагат доста тривиални вещи, с които служителите извършващи оценката са отлично запознати и могат да дадат почти веднага цена. Все пак в тези заложни къщи, които приемат всичко, а те не са много, около 20 % от вещите са необичайни или редки и служителите въпреки наличието на интернет са доста затруднени в оценката им. За това е добре, ако можете да предоставите заедно с тази вещ и някакъв документ за стойността, на която сте го придобили или пък ако имате информация за място в интернет, на която същия или подобен предмет се предлага и на каква цена. Това естествено по никакъв начин не обвързва заложната къща, но ще спести време и на двете страни.

Установете връзка на доверие и уважение със заложната къща. Ако знаете как да се грижите за вашите вещи, плащате лихвите навреме, не правите скандали без причина и като цяло сте настроени позитивно заложната къща ще бъде много по-склонна да дава максимума за вашите вещи. Ако носите счупени, мръсни вещи, фалшиви бижута, закъснявате и се държите агресивно към служителите няма да бъдете от любимите клиенти за заложната къща. Имайте предвид, че заложните къщи проверяват всички оставяни при тях вещи и предвид това, че не са сервизи, счупените или повредени вещи имат много малка или никаква стойност за тях.

Клиентът трябва да знае, че оценявайки вещта заложната къща го прави с предположението, че заетата сума може и да не се върне. В живота всичко е възможно – да се смени местожителството, да се замине за чужбина, да се спечели от тото и т.н. и кредита да не бъде платен. Това и диктува политиката на заложните къщи относно размера на отпусканите кредити – те оценяват вещите с мисълта, че може да се наложи след време да я продаде, за да възстанови инвестицията си. Не мислете, че казвайки на служителят в заложна къща как ще се върнете задължително за вещта си той ще ви даде по-висока цена. Все пак всеки ден тази реплика се чува от него по 20 пъти на ден и вещите които виждате да се продават много често са на хора, които са обещавали, че ще си ги откупят, но не са го направили.

Ако по някаква причина не сте в състояние да изплатите кредита на падежа, можете със заплащане на дължимата лихва да го удължите за нов срок. Дори и вещта ви да „изгори” за разлика от много други видове кредитиране това няма да навреди на отношенията ви с кредитора и винаги клиентът ще бъде добре дошъл отново.

Добре е да се знае също, че в заложните къщи можете освен да получите бързи кредити можете и да закупите на много добра цена разнообразни вещи. Ако нямате нищо против да използвате вещи втора употреба заложната къща, ще ви предостави запазени и функциониращи вещи на цени без конкуренция.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *