Shopping cart

Няколко съвета за удължаване работата на вашата лаптоп батерия

Лаптопите са определено много удобни, особено ако сте непрекъснато в движение. Те обаче губят своя чар, когато често започнете да търсите контакт, в който да ги заредите. Задавали ли сте си въпроса „Какво трябва да се направи за да издържи вашата батерия за лаптоп по-дълго?“ Ето няколко чудесни съвета, с които ще ви помогнем да постигнете това.

  1. Дефрагментирайте дисковете редовно – Това ще помогне на вашият хард диск да намира нещата по-бързо и ще му спестите излишно търсене, т.е. ще го направите много по-ефективен, а това ще спести енергия от батерията.
  2. Спирайте десктопа – Повечето лаптопи имат възможността да им се изключва екрана, когато не са в режим на работа. Някой дори имат опцията да се намали до минимум дейността на процесора и на охлаждането. Това е особено полезно в пестенето на енергия.
  3. Спрете някой от програмите- Приложения като I-tunes, Bitcomet, utorrent не е нужно да работят когато сте в режим на батерия. Те обикновено се стартират с включването на лаптопа, но е желателно да се изключат, тъй като натоварват работата на процесора и водят до допълнително изчерпване на батерията.
  4. Спрете външните устройства – USB устройствата много бързо източват енергията от батерията. Премахнете ги или ги изключете в случаите, когато не ги използвате.
  5. Добавете RAM памет на лаптопа ви – Това ще позволи обработването на повече процеси наведнъж, но имайте предвид че допълнителната памет ще черпи повече ток. Затова направете тази стъпка само ако използвате тежки програми, които натоварват компютъра ви много и го правят по-бавен.
  6. Изваждайте дисковете от CD/DVD устройствата – Тези устройства са най-големият враг на пестенето на енергия (дори и да сте се спрели на лаптоп батерия Toshiba, Sony, Apple или друга от реномиран производител), защото даже да не работите в момента с тях, при наличие на диск вътре той не спира да се върти. Препоръчително е когато ви се налага да ползвате диск, да си създадете негово виртуално копие.
  7. Създайте си приоритети – По-пасивните процеси, като e-mail и скайп изразходват по-малко енергия отколкото игрите. Освен ако не сте си купили резервна лаптоп батерия, трябва да се замислите, кои задачи са ви по-важни.

И накрая един бонус съвет – намалете резолюцията и яркостта на екрана, защото видео картата изразходва много повече ток от процесора.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *