Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Ориенталски килими

Много, много отдавна, многоцветния персийски килим бил изключително ценен артикул, който се разглеждал редом с всички редки и „вълшебни предмети” на стария свят;  често той бил срещан в богаташките домове като неизменна част от интериора. Специалистите твърдят, че килими започнали да се тъкат в Персия хилядолетия назад. Специфични килими с разнообразни цветове, орнаментация и материал на изработка били тъкани в различни персийски области, а след това и в Иран.

Едни от най-красивите килими

Червени и сини орнаменти на сметанов фон комбинират килимите от провинция Табриз. Тези килими са много трудни за изработка и са характерни с разнообразните си орнаменти и мотиви. Като почит към Луната, в средата се изобразява елемент с формата на медальон.  Често срещани мотиви в Табризките килими са сцени на битки, лов или пък важни публични сгради – замъци, дворци, джамии. Килимите от Табриз ще допълват оригинално помещенията с богат вътрешен дизайн.

Професионалните килими от Исфахан

Исфаханските килими са прославени из цяла Европа. Гр. Исфахан се намира в Централната част на държавата и е с историческо значение – бил е столичен град от 1598 до 1722 г. Тогава бил създаден килимарски магазин от владетеля, а в него били привлечени най-способните майстори килимари и художници. Исфаханските килими се състоят от фон в светло синьо или червено, украса от флорални елементи и животни, централната част е ясно отделена от периферията, а това колко струват зависи от орнаментацията и изработката.

Цветна приказка

Килимите от Кум са известни с пъстроцветността си – те съчетават светло зелено с кафяво, слонова кост с бежово, а понякога и тюркоазен цвят, който е изключително рядко срещан в персийските килими. Най-качествените от тях са изработени от коприна. Това е мястото, където се произвеждат 100% копринени килими, докато в другите регион на държавата те са или смесени, или само от вълна. Поради това, стойността на тези килими е по-висока. Втората причина е по-голямата възлова плътност (колко възли има на кв.м.) Основни мотиви при изработката на Кумските килими са елементи от животински и растителен характер.

Килими с флорални елементи

Характерни за килимите от Наин цветове са светло сини и светло зелени за орнаментите и също така светли цветове за фона. Украсата е обикновено взаимствана от флората и фауната – цветя, клонки, капки, преплетени в сложни фигури. Характерните цветови комбинации се изразяват в съчетаване на слонова кост с нюанси на синьото, които, в допълнение с тъканите, от които се изработват тези килими – памук и коприна, им носят слава по цял свят.

Уникални Ирански килими

Килимите от село Габе в Иран имат световна слава на уникални произведения. Характерни особености са материалът на изработка – вълна, неравномерното боядисване, както и простият мащабен дизайн. Първоначално изглежда, че те не са от ранга на обикновените килими, които се славят с съвършена украса и различни цветови схеми. Това обаче ги прави уникални и те са често срещана част от интериора в къщите на видни ценители. Истината е, че с термина „Персийски килими” се обозначава невероятно разнообразие от техники на производство, цветове, украса и областни различия, което прави невъзможно начинанието всички видове да бъдат разгледани и описани.

Comment (01)

  • 16.09.2013

    Spezialreiniger

    Мн интересно мерси за интересната тема :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *