Основни характеристики при избор на централен процесор за компютър

Главния процесор представлява в същност електронна схема (специална силициева пластина) с милиони микро електронни елементи (транзистори) .Чипа на централния процесор е най-големия в една компютърна система. В по-раните модели чипа на централния процесор се монтира на определено място в дънната платка което място се нарича сокет и е специфично заопределени типове процесори, при съвременните конфигурации централния процесор се нагласява на платка с интегрални схеми като тази платка от своя страна се монтира на специален процесорен слот.

Когато говорим за актуални процесори е добре да  разбираме че има такива с 1, 2, 3 или повече  ядра като броя на ядрата до съществена степен бележат силата и бързината на централния процесор. Тактовата честота е всъщност основната характеристика за определяне мощността на (скоростта на обработка) на централния процесор тя се определя от скоростта с която трепка малък кристал в основата на главния процесор. Тази честота на трептене се пресмята в гигахерци ( 1 гигахертц GHz = един милион потрепвания в сек.) като последните процесори достигат тактова чистота две, три  и повече GHz (гигахертца).

Кеш паметта е друг важен параметър на съвременните централни процесори. Тази кеш памет можем да открием вътре в централния процесор за ниво 1(LEVEL1) и в непосредствена близост до централния процесор за ниво 2(LEVEL2). В кеш паметта се отбелязват(записват) данни с който процесора работи най-често, обема на кеш памета може до основна степен да повиши ефективността и бързината на процесора защото чипа на тази памет е не само по-бърз от RAM (оперативната) памета но и има по-бърза връзка с главния процесор.

Системната шина е друг важен компонент на процесора който предопределя мощта му. Тази шина е електрически път по който се прехвърля основната информация от и за главния процесор, скоростта с която се трансферират  данните по адресната шина се премерва в MHz(мегахерци) тази скорост определя и честотата с която действува и нашата RAM памет.

И като заключение можем да споменем най-известни и всъщност с малки изключения единствените  производители на главни процесори в света са именно INTEL и AMD.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Компютърни технологии, Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *