Shopping cart

Овладяване на нивата на подкрепа и съпротива: Стратегии за успешна търговия

  • Главна
  • Технологии
  • Овладяване на нивата на подкрепа и съпротива: Стратегии за успешна търговия

Търговията на финансовите пазари е изкуство, изискващо задълбочени познания и разбиране на различните концепции, формиращи динамиката им. Едно от ключовите умения в тази сфера е способността да се работи с нивата на подкрепа и съпротива.

Но какво точно представляват те и как може да ги използвате за успешни сделки, споделят експертите от Trendlineforex.

Какво представляват нивата на подкрепа и съпротива и как да ги разпознаете?

Това е ключова концепция в техническия анализ на финансовите пазари. Представляват зони, в които цените обикновено спират да се движат в определена посока и започват движение в противоположната. Идентифицирането на техните потенциални равнища се представя чрез графика наречена “свещи”. Нека ги разгледаме поотделно:

  • ниво на подкрепа (support) – при това ниво покупките надделяват над продажбите, което спира спада на цените. Това е „подкрепа“, тъй като покупателите влизат на пазара или увеличават покупките си, когато стойността достигне тази линия;
  • ниво на съпротива (resistance) – при него продажбите надделяват над покупките, което спира ръста на цените. Това е „съпротива“, защото продавачите влизат на пазара или увеличават продажбите си, когато стойността стигне тази линия.

Важно е да се има предвид, че те не са абсолютни и винаги има възможност цената да излезе от рамката на тренда и да пробие този модел.

Стратегии за успешна търговия

Успешната търговия с нива на подкрепа и съпротива изисква добро познаване на пазарната динамика, финансовите инструменти и индикатори, както и дисциплиниран подход. Кои са двете основни стратегии и какво представляват?

  • Връщане от ниво

Тя се базира на тезата, че цената обикновено се отблъсква от нивата на подкрепа и съпротива. Търговците чакат да достигне до някоя от тези точки и следят за сигнали, които показват, че се връща в противоположната посока. Например, ако цената на актив стигне до етап, при който закупуванията надделяват над продажбите, търговецът би очаквал тя да се върне нагоре по графиката и би решил да го закупи. Аналогично, ако е на равнище, при което продажбите надделяват над покупките, той би очаквал да спадне и би решил да го продаде.

  • Пробив на ниво

В сравнение с предходната стратегия, при тази се предполага, че когато цената достигне до едната или другата линия, тя има потенциал да я пробие и да продължи в същата посока. Търговците, които я използват, обикновено чакат да пресече някое от нивата и да се стабилизира отново, преди да вземат решение. Ако пробие равнището на support и продължи да пада по графиката, търговецът може да реши да продаде актива. Обратно, ако пресече това на resistance и продължи да расте, той може да реши да го закупи.

Печелившите сделки, базирани на концепцията на нива на подкрепа и съпротива, изискват практика, търпение и дисциплина. Важно е да се учите от всяка една грешка и да развивате уменията си непрекъснато, за да сте в синхрон с динамиката на финансовия свят.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *