Функции на различните растения при озеленяване на двор и градина

Покривните растения могат да намерят място при качественото озеленяване на градина. Тяхната основна функция е естетическа. Те могат да бъдат разположени до стена или до открита рамка, да покриват перголи, беседки, различно прегради и други. Обгръщайки предметите, по които се катерят или пълзят, те могат разкрасят всеки архитектурен елемент и да го направят по-интересен. Могат да скрият неугледни пространства и да направят плътна ограда, там където вие пожелаете.

Лианата е растение, което само може да се прикрепи към различен вид подпора – стена, тел или пък кол. Някои катерливи растения като Хидрангея и Бръшлян се прикрепват чрез въздушни корени, а пък Партеноцисусър се прикрепва посредством самозалепващи се „лапички“. В тази група спадат и много други лиани, които пълзят по стените, без да е необходимо да ги подпомагаме чрез алтернативни средства и подпорки. Клематисът например се прикрепва чрез дръжките на листата си.

Тези растения се използват в озеленяването за покриване на арки, голи огради, неугледни предмети, колони и други. Бръшлянът и Партеноцисусът често се асоциират с къщи в старинен стил. Когато не разполагате с достатъчно пространство в двора или градината, винаги можете да допълните озеленяването с вертикални зелени стени от катерливи растения.

Изключително много растения за озеленяване могат да изпълняват ролята на покривни, като най-малко грижа изискват катерливите видове, които се прикрепят сами. Видовете като Hedera, Hydrangea petiolaris или Parthenocissus нямат нужда от допълнителна тел, мрежа или някакъв друг тип опора.

Други видове катерливи растения за озеленяване обаче имат нужда от подпорки, за да се прикрепят. За целта може да се използва обтегнати редове от  тел, разположени най-малко на 15см едни от други. Аристолохията и Вистерията например са извиващи се растения. Те се увиват около някакъв вид подпорка – тел, кол и други.

Съществуват някои видове храсти като Kerria Japonica “Pleniflora”, Forsythia Suspense, Cotoneaster Salicifolius и други, които имат падащи стъбла. При озеленяване на двор и градини, те често се отглеждат върху стени и огради като стеблата им ефирно се стелят като завеси.

Пълзящите растения за озеленяване трябва да се засаждат на минимум 45см от стената, по която ще тръгнат. При засаждането, корените на растението трябва са насочени встрани от къщата. Трябва внимателно да се подготви мястото, където ще засаждате тези растения за озеленяване, за да постигнете отличен ефект. Недопустимо е да се планира озеленяване и да се садят растения върху строителни отпадъци и разбира се трябва да се съобразите с изискванията на растението към почвата и светлината.

Много интересни решения се получават, когато с катерливи растения декорираме даден архитектурен елемент в нашата градина. Така например могат изцяло или частично да се покрият конструкциите на ротонди или перголи и по този начин да се превърнат в акцент при озеленяване на двор и градина.

Някои от катерливите растения като например Hedera и Polygonum baldshuanicum са доста издръжливи и подходящи за озеленяване на градини и не им трябва много слънце. Те могат да се засаждат и на северно изложение и ще се развиват добре. Други са по взискателни по отношение на светлината и трябва да се засаждат на стени с южно или западно изложение. Такива са например Actinidia, Campsis, Solanium, Wisteria и други.

Интересни са и тези растения, които могат да се отглеждат като стенни растения, без да са, нито катерливи, нито с падащи стебла. Видове като Cotoneaster Horizontalis, Pyracantha, Garrya Elliptica, Chaenomeles, които са храстовидни растения или почво-покривни храсти и могат да растат изправени, ако се засадят близо до стена.

Дали листно-декоративни или цъфтящи в най-различни цветове, пълзящи или със стелещи се стъбла, покривните растения ще внесат разнообразие и колорит във вашата градина. Ще закрият гледките, които искате да избегнете и съответно ще подчертаят тези, които искате да изпъкнат.

Ако търсите фирма за озеленяване на двор и градина в София, обърнете се към доказаните професионалисти от Унигардън.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

За dg_seom

Моето име е Димитър Георгиев и се занимавам професионално с SEO копирайтинг и Article маркетинг. Работата ми е ангажирана с някои от най-известните SEО специалисти в България, които разчитат на мен, за да получават огромно количество авторско съдържание. Поддържам и собствен блог за статии с гост автори, здравната медия - Lechenie.BG и сайт за интериор, осветление и паркет и цялостни интериорни решения.
Публикувано в За дома, Услуги. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *