Плочки за баня

В миналото нямаше голям избор от плочки за баня, сега нещата стоят по друг начин, почти на всеки ъгъл в София, може да се намери магазин за баня, който освен всички останали други аксесоари, продава и плочки за баня – български, китайски, турски – всякакви. Като едни от най-добрите плочки за баня, се водят испанските.

Испания е страна, която е буквално стъпила върху находища от глина, съответно и тя е един от най-големите производители на плочки за баня.  Ежегодно фабриките бълват стока и заливат целия свят с тяхната продукция – около 15% от световния стокообмен от продукти от този тип са с произход Испания. Това е страна с традиции по отношение на производството на плочки за баня – има дългогодишна история в този бранш.

Друг много голям производител на керамика, това е Италия – тази държава се води пионера в производството на стенна и подова керамика – плочки за баня, гранитогрес, мозайки. Общо взето нещата се случват по следния начин – Италия въвежда някоя нова технология и на следващата година останалите европейски фабрики я последват. Китайците също не изостават много от това своеобразно съзтезание, те продължават да бълват и бълват плочки за баня, теракота и т.н.

Как работеха доскоро турските производители? – те знаят, че не са открили топлата вода и вземаха каймака от своите европейски колеги, които произвеждат плочки за баня – копират и пускат на много по-добра цена. Някои копия разбира се, не бяха особено сполучливи – в последните години нещата силно се измениха и те набраха много опит, а изградиха и репутация, техните плочки за баня чувствително подобриха качеството си, цените малко се вдигнаха, но се са съвсем конкурентни на пазара. Знаем, че турците са традиционно добри търговци – докато не ви продадат нещо не мирясват общо взето, такъв е и момента с производството на плочки за баня – ходят на всички големи изложения, показват стоката си, правят отстъпки и сега общо взето техните продукти навлизат все повече и повече.

Основните пазари за плочки за баня през последните години са от арабския свят – поради тази причина и все по-често фабриките произвеждат плочки за баня с ориенталски мотиви – нещо, което не се възприема добре от европейските им клиенти, но какво да се направи, както се казва „Който плаща, той поръчва музиката“, а от там и съответните плочки за баня…Какво пък, може би не е лошо да си направим баня в стил 1001 нощ? В нея декорните плочки за баня да се изрисувани с мотиви от Аладин :), до тук с шегите и закачките. Истината е, че просто ние трудно възприемаме арабската култура, затова и съответните плочки за баня – предназначени за там, не могат да намерят място в нашата баня.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в За дома. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *