Shopping cart

По-добро представяне на лаптоп батерията

При дълъг път с автобус или докато чакате в автогарата; трябва да проверите новините; докато пиете кафе или сте извън офиса – батерията на мобилния ви компютър може да се изтощи в най-неподходящия момент. За наш късмет, с някои прости саможертви, можете да подобрите живота на батерията си с един-два часа.

1. Намалете подсветката на дисплея. Това е особено важно за лаптопи, без светодиодна подсветка. Работата на максимална яркост по всяка вероятност не ви е наложителна в повечето случаи, когато работите на своя лаптоп на батерия. Въпреки че дисплеят изглежда прекалено мрачен първоначално, щом минат две-три минути ще се адаптирате и всичко ще е OK. За да намалите подсветката на монитора натиснете fn бутона и съответния клавиш за понижаване на подсветката.

2. Преминете на Power Saver режим. С това, като мине определен срок на неактивност мониторът ви ще се затъмни и ще превключи в режим на изчакване лаптопа ви когато мине още определено време, ако не не използвате компютъра. Кликнете картинката на батерията, вдясно на таскбара ви, след това натиснете More Power Options. Посочете отметката до Power Saver. В случай, че не искате да запазите стандартните настройки, кликнете върху Change plan settings и селектирайте други периоди за затъмняването на монитора и минаването в режим на изчакване.

3. Спрете WiFi и Bluetooth, щом не са ви необходими. Включените безжичният интернет и блутут биха да изхабят голяма част от капацитета на батерията ви. При положение, че едната или двете безжични услуги не са ви необходими, можете да ги спрете със определената клавишна комбинация на лаптопа си.

4. Пазете се от тежките процеси. Играенето на игри, свалянето на файлове,филмите са процеси, натоварващи процесора допълнително, което изхабява батерията още по-бързо.

Ако не разполагате с инструмент за мониторинг употребата на процесора, бихте могли да проверите настоящото му състояние като цъкнете с десен бутон на таскбара и изберете Start Task Manager. Отдолу на прозореца са дадени актуалното натоварване на процесора в проценти и броя на работещите процеси. В случай, че процентът е висок, прегледайте посочените процеси и прекратете тези, които не са ви необходими. Не спирайте никой процес, при положение, че не сте абсолютно убедени, че не е нужен на системата, за да работи.

5. понижете скоростта на процесора си. Някои модели ноутбуци имат софтуер, който помага да се контролира скоростта на процесора, за да увеличат живота на батерията. Това може сериозно да подобри живота на батерията, но ще ограничи представянето на ноутбука. За това използвайте този вариант, само когато извършвате леки задачи – умерено браузване или обработка на текстови файлове.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *