Подрязване на дръвчета

Преди да започнете, съветваме ви да огледате хубаво дървото, за да не правите критични грешки при кастренето. Тъй като при кастренето може да се направят много грешки, ето най-важните моменти накратко:
• Използвайте остър инструмент за всички задачи за кастрене. Лозарските ножици GARDENA и ножиците за дървета и храсти GARDENA, например, позволяват прецизно и равно отрязване дори в короната на дървото.

• Първо отстранявайте по-дебелите клони, които растат навътре, надолу или право нагоре и махнете мъртвата зеленина.

• Всички клони, растящи право нагоре, трябва да бъдат премахнати при чатала, за да се насърчат да растат и за повече цъфтене. Това ще подсили също хоризонталните основни клони и тези, които растат навън, тъй като на тях растат най-добрите плодоносни клони.

• Плодните филизи, които вече имат пъпки през зимата, трябва да се подрязват с около една трета. Това ще спомогне клоните да не станат твърде дълги и да не се чупят под тежестта на плодовете.

• За целите на фината настройка, всички тънки клонки, растящи право нагоре или право надолу, трябва да бъдат окастрени.

Зимното кастрене не само се препоръчва за подобряване на реколтата, но то също защитава овощните дървета от болести, като например струпясване. Такива болести могат да се разпространяват необезпокоявани в безредицата от клони, които не са подрязани. Но проблеми с гъбична атака и загнили клони може да възникнат и от неправилно подкастряне. През зимата е препоръчително също и използването на различните методи на контрол на вредителите. Можете, например, да използвате телена четка, за да премахнете хлабавите парчета кора от стволовете, тъй като те именно са любимото скривалище на повечето вредители. За да се защитите от това отрано, можете да вкарате вещество, съдържащо олио, в ствола.

Тъй като кастренето на дърветата през зимата представлява истинско предизвикателство за много собственици на градини, то често се пренебрегва. Но за по-добра реколта дори и неопитните любители градинари трябва смело да приемат предизвикателството, защото само практиката води до съвършенство.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в За дома. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *