Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Рахит при децата

Рахит – често срещано заболяване при бебета през първата година от техния живот.

Причините за развитие на рахит са много – вдишване на замърсен въздух при бременност, лошо качество на питейната вода…Всичко това довежда до нарушаване на обменните процеси в организма на бебето. Най-честата причина за появата на рахит е недостатъчния прием на витамин D и недостатъчното излагане на детето на пряка слънчева светлина.

Първите признаци на рахит се появяват в рамките на 2-3 месеца, но могат да възникнат в първата година от живота на детето. Детето е тревожно, а съня му – неспокоен. Тези тревожни признаци говорят за заболяване, което е в своя пик. Много често при рахитичните деца се наблюдава изкривяване на долните крайници, асиметричен череп и изпъкнали гърди. Ако не се проведе лечение в ранния стадий на заболяването, детето може да изостане в своето развитие.

Децата, които са родени през пролетта или лятото, не се нуждаят от прием на витамин D. Те получават своята естествена доза витамин при разходка и при умерено излагане на слънце.

Рахит – не означава непременно недостатъчно количество витамин D. Затова само лекар-педиатър може да назначи необходимите калциеви и фосфорни препарати.

Масажът и физиотерапията заемат водеща позиция при лечение на рахит. Масаж на бебето се прави от специалист, особенно ако детето е в напреднала фаза на заболяването.

В борбата срещу рахит помагат лечебни вани (морска сол и орехови листа). Термалните бани НЕ се препоръчват, поради високата температура на водата.

Съществуват няколко прости правила, които трябва да се спазват, за де се предотврати рахит:

  • Правилно хранене;
  • Редовни посещения при педиатър;
  • Прием на превантивни дози витамин D в студените месеци;
  • Чести и продължителни разходки на открито.

Необходимо е по време на бременност, жената да се грижи за собственото си здраве и това на бебето, да води целесъобразен начин на живот и да изгради навици в собственото си дете още от най-ранна възраст.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *