Разбирането на смисъла от използването на торове

Разбирането на смисъла от използването на торове е много важно в днешният свят, защото оцеляването на човечеството може да зависи от тях. Продължаващото широко използване на химични торове по никакъв начин не помагат на заздравяването на почвата в дългосрочен план, а да не говорим че замърсяват както нея, така и подпочвените води и околната среда като цяло. Има защо да се притесняваме, защото химическите торове, които всъщност нямат нищо общо с торовете се налагат от големите корпорации и то не от вчера и днес, а от цели 200 години.

Ето защо, както при повечето неща разбирането е ключът към напредъка.

За да се разбират торовете ние първо трябва да разберем земеделието и защо то всъщност съществува.

Преди около 15000 години хората са били събирачи на плодове и ловци. Като цяло човешка раса е била 5 млн. души. Тогава се е случило нещо драматично. Климатът се е променил, което е довело до измирането на много видове, включително и на мамутите, които са били едни от основните животни използвани за храна.

Това довело до преориентирането на хората и те първо се превърнали от ловци и събирачи в ловци и земеделци. След като са видели колко по-добре им се отразяват култивираните растения като източник на енергия и сравнявайки ги с изтощителният лов, хората постепенно преминали към земеделието, като основно занимание. Това от една страна било и стратегия за оцеляване, тъй като животните подходящи за ядене започнали да намаляват, тъй като хищниците започнали да се конкурират с хората за малкото останали ядливи животни. А и по-топлият климат е създал подходящи условия за земеделието.

Хората обаче не са притежавали нужните знания и умения за да създадат торове, които да им помогнат да увеличат добивите… всъщност ползвали са някой органични торове, пепел от растенията и така нататък, но няколко хиляди години не е имало промяна, добивите са били постоянна величина. До края на ХVІІ и началото на ХVІІІ век. Индустриалната революция предизвикала тотална промяна в човешката история със създаването на азотните торове. Добивите за тогавашните разбирания, та чак до близкото минало са били задоволителни. Но населението все повече се увеличава и бе нужно да се случи нова революция в земеделието. И тя се случи. Вече на храненето на растенията се гледа по съвсем нов начин, а именно не колко хранителни вещества ще дадем на растенията, а колко те ще успеят да усвоят ефективно. Под ефективно се разбира получаването на видима промяна в състоянието на растенията, която да става за много кратко време. Съвременните торове, като Тера – Сорб например действат като енергийна бомба на растенията. Те се усвояват невероятно бързо и след половин един час след третирането на растенията с тях се забелязват първите подобрения в състоянието. Листата и плодовете стават по-свежи и с много по-наситени цветове. Само след 2 седмици промяната е коренна. Растенията са много по-високи, с много нови пъпки, листната маса е много по-богата, кореновата система е по-дълбока, а стеблата са много по-здрави. Като краен резултат от третирането се получава реколта с добиви надхвърлящи 2-3 пъти тези третирани със старите торове и около 6 пъти повече от получената без използване на торове.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Wood Wood Outlet • Модерни аутлет дрехи • Онлайн цени — Mania.bg. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *