Ревю на най-новия монитор на Dell – U2412M

   Доста хвалби се изписаха за Dell U2412M още преди този монитор да бъде пуснат на пазара. За тези от вас, които са „в час“ и разбират от LCD монитори, картинката е ясна. Следва да наречем U2412M (почти) нов модел на Dell.

   Вижда се, че той е просто модификация на предишната серия и не се отличава особено от популярния Dell U2311H, който е един изключително успешен монитор и очевидно компанията е решила да заложи на нещо сигурно…
   Да погледнем обаче отблизо модела U2412M. Ето неговите основни технически характеристики:

Матрица: e-IPS, LED подсветка
Размер на екрана: 24 инча
Разделителна способност: 1920×1200
Съотношение на страните: (16:10)
Време за реакция: 8 ms (GTG)
Размер на пиксела: 0.270 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен),
Ъгъл на видимост: H/V – 178°/178°
Конектори: VGA, DVI, DisplayPort, USB
Регулиране на височината на стойката

   Тази статия не е за специалисти, а за хора, които желаят да получат обективна информация, без сложни технически подробности. Затова ще се опитам да опиша Dell U2412M по възможно най-простия начин.

   Като за начало – за кого е подходящ този LCD монитор? С въпросния модел Dell се опитва да спечели потребителите, които се занимават с графичен дизайн, но не са готови да отделят сума от порядъка на 500-1 000 евро. U2412M е добър избор и за всички, които държат на правилното цветопредаване.
   Какви достойнства има Dell U2412M? Матрицата е една от основните характеристики на един LCD монитор. В случая тя е e-IPS. Тези матрици (IPS) осигуряват максимално точно възпроизвеждане на цветовете и широки ъгли на видимост. Това е тяхното предимство пред евтините TN матрици, които не възпроизвеждат точно цветовете (например, вместо розово ще ви покажат червено или лилаво, вместо черно – сиво и т.н.), а когато погледнете монитор с TN-ка под по-голям ъгъл, при по-евтините модели въобще нищо няма да видите на екрана.
   Подсветката на U2412M е LED. Модерна е в момента, спор няма. По-голям интерес представлява съотношението на страните – 16:10, за разлика от повечето монитори на пазара, които са със съотношение 16:9 (още един модерен стандарт, да). Какво означава това на практика? Това означава, че Dell U2412M е малко по-висок от повечето монитори, а това ви осигурява повече пространство за графичните проекти и чертежите ви, както и по-добра видимост в дълбочина при игрите.
   Като стана дума за игри – времето за реакция при този монитор на Dell е сравнително високо, така че той не е добър избор за любителите на виртуалните битки с много стрелба и бързи движения…
   Накратко, U2412M е добър монитор от среден клас – не предлага нищо революционно, но е достатъчно качествен и ще задоволи изискванията на повечето потребители.

   Ако този LCD монитор ви е заинтересувал – повече подробности можете да прочетете в пълното ревю на Dell U2412M-ТУК.

   Все пак, графичните дизайнери, които търсят качествен монитор на приемлива цена и са привърженици на марката, може би ще харесат повече модела Dell U2410, който е с по-добра матрица (H-IPS) и повече възможности.

   Крум Маринов

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Публикувано в Компютърни технологии, Технологии. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *