Рибарица – климат и природа

Рибарица е от онези места, превърнали се в символ на България. Характерно с чудната си природа, селото се е сгушило в долина, заобиколено от планини и високи върхове. Те своебразно го пазят и допълват хубавия алпийски характер на терена. Преобладаващите гори на територията на селото (90%) го превръщат в глътката чист въздух в нашето ежедневие. Особено препоръчително място за хора с белодробни заболявания, Рибарица е обявена за национален курорт.

Сред буйни широколистни гори по склоновете на планината и ромона на реката, кокетните къщи на Рибарица са разположени в два реда около основния път. Така селото се разкрива се разкрива в цялата си прелест и няма къща, в чиито двор да няма цветя. Цъфтящите храсти, градински или саксийни цветя в безброй цветове създават жив гирлянд и допълват красотата на природата.

Тайната в отглеждането на тези живи бижута – божури, петунии, маргарити,пламъчета и др. се крие в благоприятните условия – рохкава почва и висока въздушна влажност. Умерен континентален климат с мека зима и прохладно лято. Средната максимална температура през август e 28 градуса по С, което прави Рибарица добър избор за бягство от горещината. Зимата снежната покривка се задържа над 120 дни, но средната температура е – 2 градуса по С. Тук може да покарате ски целогодишно в м. Беркина могила, като през лятото настилката е трева.

Разположено на 600 м надморска височина и на 12 км по живописната долина на река Бели Вит, селото попада в резерват „Царичина”, част от парк Централен Балкан. Тук природата е богата и все още почти недокосната. Високо в горите край Рибарица се срещат кафяви мечки, вълци и лисици, сърни, белки и катерици. Реките са дом на пъстърви, мрени, раци дори видри. Пресечения характер на местността й създават естествена бариера и е запазил 600 вида висши растения, някои от които са вписани в Червената Книга. Редки растения, билки и цветя, които ни опияняват с аромат и съчетание от багри.
Това е Рибарица красива през всички сезони, тя винаги има с какво да ни очарова.

[Total: 0   Average: 0/5]
Публикувано в Туризъм и пътувания. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *